Hrvatska policija uhitila osumnjičenog za eksplozije

Zbog dviju eksplozija koje su proteklog tjedna uznemirile Zagrepčane policija je osumnjičila 54-godišnjeg muškarca, ozlijeđenog prilikom druge eksplozije, no zasad još uvijek istražuje što mu je bio motiv.
Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je zbog postavljanja improviziranih eksplozivnih naprava 9. siječnja u Susedgradu i 11. siječnja u Stenjevcu osumnjičen hrvatski državljanin, rođen 1959., koji se nalazi na bolničkom liječenju.
Mediji su ranije objavili da je riječ o Vojislavu Blaževiću.
Bijelić je rekao da se još uvijek utvrđuje motiv tog slučaja te da je već nakon prve eksplozije osnovana radna skupina sastavljena od raznih stručnjaka među kojima su i djelatnici SOA-e, a koja bi trebala utvrditi osobe eventualno uključene u to kazneno djelo te posebno motiv.
Policija uhićenog muškarca tereti za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili djelom, za što je predviđena kazna do pet godina zatvora.
No, istraga će pokazati tereti li se osumnjičenog za neko drugo kazneno djelo.
Kombiniranim vještačenjem ostataka eksplozivnih naprava utvrđena je vrsta eskploziva te način i mehanizam njihova aktiviranja te da su izuzeti predmeti dali odgovarajuću potkrjepu sumnjama policije, rekao je Bijelić.
Policija je do sada obavila više 250 obavjesnih razgovora i izvršila 25 pretraga stanova, vozila, mobitela i računala, a u Centru za kriminalistička vještačenja vještači se više od 200 predmeta.
Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić rekao je da će policija pojačati aktivnosti na terenu radi osiguranja sigurnosti građana.
U policiji su dodali i da će osumnjičenom muškarcu, koji se trenutačno nalazi na liječenju u bolnici Sestara milosrdnica, u iduća 24 sata biti određen istražni zatvor te će biti zbrinut u zatvorsku bolnicu.
Prva eksplozija, 9. siječnja, dogodila se na željezničkoj pruzi u Susedgradu kad je na eksplozivnu napravu naletio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. siječnja, nešto iza ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu. Obje su uznemirile stanovnika i na gradske ulice izvukle duge policijske cijevi.
Osim što su se dogodile u razmaku manjem od 48 sati i u istom području u zapadnom dijelu grada, zajedničko im je što su u oba slučaja improvizirane eksplozivne naprave prouzročile tek manju štetu – neznatno oštećenje pruge 50-tak metara zapadno od željezničke postaje Podsused i pucanje stakala na autobusnoj stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice.
Nagađanja o mogućem terorističkom činu već su prije odbacili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, šef zagrebačke policije Goran Burušić i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je eksplozije okarakterizirao djelima protiv opće sigurnosti.
U oba slučaja bio je prekinut željeznički promet na X. koridoru, najprometnijem hrvatskom željezničkom magistralnom pravcu kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove vozi i pridgradska željeznica.
Osim domaćih medija zanimanje za eksplozije koje su potresle zapadni dio Zagreba postale su i svjetska vijest koju su prenijeli svjetski mediji .