Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Hrvatska odobrila liječenje konopljom

Must Read

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe hrvatskog Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj početkom lipnja, Povjerenstvo nije dalo preporuku za upotrebu kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja, prenijela je Hina.

”Preporuke koje je donijelo Povjerenstvo sada bi trebale biti iskoordinirane na razini Ljekarničke komore, HALMED-a i HZZO-a, a izmjenama postojećih pravilnika će se regulirati prava na proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata”, rekao je predsjednik Povjerenstva doc. dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Preporuke su donesene na temelju znanstvenih dokaza prikupljenih do svibnja ove godine, koji pokazuju da kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome, pa se preporučuje da se koriste, uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple skleroze mogu ublažiti “simptomatsko ublažavanje spasticiteta”, kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli, mučninu i povraćanje zbog kemoterapije, te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika.

U zaključku se ističe i kako se ne preporučuje upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučaju ostalih neuroloških oboljenja, poput Huntingtonove bolesti, cervikalne distonije, Tourette sindroma, Parkinsonove bolesti i epilepsije zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti.

Nije dokazan njihov pozitivan učinak niti u slučaju psihijatrijskih bolesti – psihoza, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a.

Povjerenstvo je, navodi Hina, zaključilo i da će redovito, svakih 6 do 12 mjeseci, razmatrati nove znanstvene dokaze na temelju novih spoznaja te predložiti nadopunu indikacija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -