Petak, 21 lipnja, 2024

Hrvati u BiH u prvom govoru Grabar Kitarović: ”Hvala svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i drugoj domovini Hrvata – Bosni i Hercegovini!

Must Read

”Podržat ćemo Hrvate u BiH da konačno postanu ravnopravni s ostala dva naroda jer bez Hrvata nema ni Bosne i Hercegovine”, poručila je nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svojem prvom govoru kojeg je započela pozdravom i Hrvatima u BiH.

Grabar Kitarović, koja je u drugom krugu ptredsjedničkih izbora pobijedila dosadašnje predsjednika Ivu Josipovića, iznijela je niz obećanja.

”Hrvatska će biti bogata i prosperitetna zemlja”, rekla je i poručila kako će Hrvatska biti među najbogatijim državama Europske unije, ali i svijeta.

”Hvala svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i drugoj domovini Hrvata – Bosni i Hercegovini! Pozivam vas sve da se ujedinimo, budite svi dio pokreta za jedinstvenu Hrvatsku, dosta je bilo podjela! Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, težak nas posao čeka, ujedinimo svoje domoljublje i vjeru, idemo je izvesti iz krize, idemo Hrvatsku odvestu u blagostanje! Borit ćemo se za hrvatske nacionalne interese, ovo je Hrvatska, a ne regija!”, poručila je Grabar Kitarović, koja će na predsjedničku dužnost stupiti 19. veljače.

Predsjednička dužnost, po hrvatskim zakonima, nespojiva je s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije smije biti ni članom političke stranke, pa je Grabar Kitarović objavila kako će podnijeti ostavku na dužnosti u HDZ-u.

Grabar Kitarović osvojila je najviše glasova u 14 županija i inozemstvu, a Ivo Josipović u šest županija i gradu Zagrebu.

U odnosu na prvi krug izbora jedini preokret dogodio se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju je u drugom krugu Grabar Kitarović “preotela” Josipoviću.

U Zagrebu, u kojemu je najveći broj birača, Josipović je pobijedio s 51,89 posto, dok je Grabar Kitarović premoćno pobijedila u inozemstvu osvojivši na 80-ak posto obrađenih biračkih mjesta čak 87,08 posto glasova.

Inače, Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku. U biografiji na njezinim službenim stranicama, stoji kako je po završetku osnovne škole, upisala gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik, a diplomirala je 1993. Po završetku studija učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu. Od 2003. obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008.

Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Kako stoji u biografiji, supruga Jakova Kitarovića upoznala je tijekom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Prva je žena na čelu Republike Hrvatske.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -