Published On: Thu, Nov 20th, 2014

Hrvati u BiH konačno bi mogli steći institucionalnu ravnopravnost

Europski plan zasnovan na njemačko-britanskoj inicijativi velika je šansa za BiH, ali bi mogao ostati samo “mrtvo slovo na papiru” bez podrške političkih lidera i nove vlasti u ovoj zemlji, ocjenjuju analitičari

Bit novog europskog pristupa Bosni i Hercegovini nije promjena ili odustajanje od postojećih ključnih uvjeta, među kojima su provođenje presude “Sejdić i Finci” te uspostava mehanizma koordinacije, već se samo radi o mijenjanju rasporeda poteza, od lakših ka težima. Cilj je, kako naglašavaju službeni predstavnici Europske unije (EU), Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnijom i operativnijom te ju približiti europskoj porodici naroda, rečeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Bruxellesu u utorak (18.11.).

 Predsjedavajući Komisije za europske integracije Parlamenta Bosne i Hercegovine Halid Genjac smatra kako je poruka europskih ministara vrlo važna te da se radi o “pruženoj ruci BiH”. “U prvi plan su stavljene ekonomske reforme koje bi trebale omogućiti privredni rast i zapošljavanje. Svjesni smo da Bosna i Hercegovina nije dobila povlaštene kriterije i da su glavni uvjeti koje treba ispuniti još uvijek na snazi. Samo je promijenjen redoslijed poteza kako bi se uvažio značaj ekonomskih, ali i težina političkih reformi.” Od lidera u BiH se traži potpisivanje dva dokumenta. S jedne se strane radi o osiguranju funkcionalnost na svim razinama vlasti za provođenje potrebnih reformi. S druge je strane riječ o setu reformi koji je partnerski dogovoren s Europskom komisijom. “Kada ta dva dokumenta budu potpisana, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupit će na snagu”, kazao je Genjac za Federalnu televiziju BiH.Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nedavno je rekao je da će podržati njemačko-britansku inicijativu “ukoliko ona ne zadire u ustavne nadležnosti RS-a”. “Svaka inicijativa koja bi dovela do daljeg kretanja ka EU je dobra ukoliko uvažava ustavno-pravni poredak u BiH, pravo odlučivanja i nadležnosti različitih razina vlasti”, kazao je predsjednik RS-a. Dodao je međutim, kako je neuobičajeno da se ova inicijativa predlaže bez konzultacija predstavnika vlasti u BiH, već prije svega uz podršku određenih nevladinih organizacija.