Published On: Sub, lis 19th, 2019

Hrvat kupio BMW u Njemačkoj, oduzet mu je. Evo kako uvesti auto u Hrvatsku

Njemačka policija u Passau jučer je u rutinskoj provjeri oduzela BMW 48-godišnjem Hrvatu koji je automobil pokušao prevesti u Hrvatsku.

Hrvat je, prema pisanju portala Fenix, kupio automobil marke BMW X6 u Kölnu. Htio se njime odvesti u Hrvatsku, ali je stavio probne hrvatske registarske pločice. Policajci su ustanovili da nema registarske pločice propisane njemačkim zakonom za prijevoz automobila iz jedne zemlje u drugu. Automobil je Hrvatu oduzet dok ne pribavi potrebne dokumente s važećim registarskim pločicama za nastavak vožnje, a čeka ga i kaznena prijava.

Hrvat je ovo mogao izbjeći da se pridržavao pravila o kupnji automobila u drugoj zemlji Europske unije. Kao državljani EU-a, Hrvati imaju pravo slobodno kupiti ili prodati automobil bilo gdje u Uniji (u ovom slučaju 28 država članica te Island, Lihtenštajn i Norveška).

Prava pri kupnji automobila u inozemstvu, uključujući iznos PDV-a koji morate platiti, razlikuju se ovisno o tome je li automobil nov ili rabljen, kupujete li od profesionalnog prodavača ili privatne osobe i ima li prodavač sjedište u jednoj od država članica EU-a ili ne.

Kupnja od pravne ili fizičke osobe

Općenito, najveću razinu pravne zaštite imate ako kupujete novi automobil od profesionalnog prodavača sa sjedištem u EU. Na temelju propisa o pravima potrošača u EU imate pravo na jamstvo u trajanju od najmanje dvije godine ako je automobil koji ste kupili neispravan ili ako ne odgovara opisu u oglasu. U nekim se državama članicama EU-a jamstveno razdoblje može skratiti na barem jednu godinu za rabljena vozila. Kupac i prodavač moraju na to pristati u trenutku kupnje. Pri kupnji treba imati na umu da se prava potrošača u EU ne primjenjuju na kupnje od fizičkih osoba, stoga biste trebali biti posebno oprezni pri kupnji automobila od privatne osobe.

Pri kupnji automobila u inozemstvu provjerite je li vam prodavač dao sve dokumente nužne za registraciju automobila u državi u kojoj živite. Provjerite imate li originalne dokumente automobila.

Kako automobil kupljen u EU prevesti u Hrvatsku

Ako kupujete novi automobil u drugoj državi članici EU-a, treba dobro razmisliti o tome kako ga prevesti kući jer nije još registriran u Hrvatskoj. Postoji nekoliko opcija.

Automobil možete prevesti vučnom službom tako da će auto biti pričvršćen na vozilo koje je u potpunosti osigurano i registrirano.

Druga opcija je to da za prijevoz unajmite specijalizirano prijevozno poduzeće.

Treća opcija je da sami odvezete automobil kući, kao što je pokušao Hrvat kojem je njemačka policija zaplijenila BMW, no za to morate najprije pribaviti osiguranje i privremene (probne) registarske pločice u državi u kojoj kupite automobil, što on nije napravio.

Komplikacije ako sami prevozite automobil

Provjerite je li vaše osiguranje valjano i jesu li pločice priznate u svim zemljama kroz koje ćete proputovati. Budući da privremene (probne) pločice nisu usklađene na razini EU-a, postupak njihova pribavljanja ili priznavanja u drugoj državi članici EU-a može biti otežan. U zemlji iz koje planirate izvesti automobil treba se informirati kod odgovarajućeg osiguravatelja automobila i tijela za registraciju.

Uz to, ako prolazite kroz više zemalja, trebalo biste i u zemljama kroz koje prolazite prvo ishoditi privremene pločice, što dodatno komplicira cijeli postupak.

Na kraju, treba pribaviti trajne registarske pločice automobila u državi u kojoj se registrira automobil, u ovom slučaju Hrvatskoj.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare