Published On: Sub, lip 12th, 2021

HRT: Dodijeljene nagrade “Anka Topić”

Od 35 prvih knjiga poezije bosanskohercegovačkih pjesnikinja, koje su se našle u konkurenciji, žiri je izlučio deset knjiga u uži izbor, a između njih odabrane su tri knjige triju pjesnikinja kojima će u ovom ciklusu pripasti književna nagrada “Anka Topić”.

To su:

  • ANITA PAJEVIĆ, za knjigu PERLINOV ŠUM, objavljena 2016.god. u Mostaru
  • MIRZANA PAŠIĆ KODRIĆ, za knjigu LIRSKA SUBJEKTA ( o flertu i odanosti) objavljena u drugoj polovici 2014.god. u Sarajevu
  • VLADANA PERLIĆ, za knjigu KUCANJE NA VRATA KULE, objavljena 2020.god. u Beogradu

Žiri je radio u sastavu :

  • Anto Zirdum (Vitez) predsjednik
  • Jasmina Hanjalić (Sarajevo) član
  • Savko Pečić (Derventa) član

Nagrade je uručio dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka.

U glazbenom dijelu programa, viteški kantautor Ivo Jandrić koji je uglazbio pjesmu PROGNANIK Anke Topić, zajedno sa članovima Ritter ethno ansambla ( Ljiljana Marić, Maja Mišković i Marko Plavčić) izveli su pjesmu za žepačku publiku.

Anka Topić prva je žena koja je objavila zbirku poezije u Bosni i Hercegovini, a književnu nagradu s njezinim imenom utemeljile su Napretkove podružnice iz Viteza i Žepča 1998. godine.

Topić je rođena i živjela u Žepču, a pokopana je u Vitezu 1955. godine. Bila je članica HKD Napredak, a napisala je i pjesmu u povodu izgradnje Napretkove zgrade u Sarajevu.

U njezinom rodnom gradu Žepču Napredak se trudi očuvati spomen na Anku Topić, a odlukom Općine Žepče jedna od ulica nosi i njezino ime kao trajni spomen i zahvalnost Žepča za sve dobro što je ta pjesnikinja svojim radom donijela društvu Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>