Published On: Pet, sij 2nd, 2015

Horor na svadbi: Uletjeli među svatove i ubacili flašu kiseline

Svadba u Bangladešu pretvorila se u noćnu moru za mladoženju koji je, uz još najmanje četiri osobe, pretrpio povrede nanesene kiselinom, javlja Anadolu Agency (AA).
Mladoženjin brat Selim Sarker je kazao da je banda tokom slavlja upala u njihovu kuću u selu u jugoistočnoj oblasti Shariatpur. Napadači su isključili agregat za električnu energiju ostavivši selo u tami i u kuću ubacili flašu sa kiselinom te pobjegli, rekao je Sarker.
Sarker i njegova petogodišnja kćerka su prevezeni u medicinski centar u Daki gdje im se pruža medicinska pomoć.
Partha Shankar Paul, hirurg na Odjelu za opekotine, izjavila je da je zdravstveno stanje Sarkera kritično, jer je 30 posto njegovog tijela pretrpjelo opekotine.
Kako navodi Fondacija preživjelih od opekotina kiselinom iz Bangladeša, u 2014. godini zabilježena su 53 napada, a od 1999. kiselinom je povrijeđeno više od 3.000 ljudi. Fondacija napade kiselinom definiše kao upotrebu visokokorozivnih hemikalija koje tope kožu, često do kostiju, a ponekad razgrađuju i kost.
Parlament Bangladeša je dva puta donio zakon protiv nasilja koje se provodi napadima kiselinama prema kojem napadačima slijedi smrtna kazna, a proizvodnja, prevoz i upotreba kiselina se kažnjavaju zatvorskom kaznom do deset godina.
 
(Anadolija/aa)