Published On: Pon, lis 23rd, 2017

HODAK: Dovoljno je da Todorić vani tvrdi da ga politički progone i nikada neće biti izručen

Zanimanje javnosti za slučaj Agrokor ne jenjava. Iz dana u dan nagađa se hoće li se ‘gazda’ Ivica Todorić, za kojega se ne zna točno ni gdje je, pojaviti pred hrvatskim pravosudnim tijelima ili će ‘izmigoljiti’. Jedan od Todorićevih sve izglednijih poteza je traženje političkog azila, a da bi ga gazda lako dobio – u razgovoru za Direktno potvrdio je i odvjetnik Zvonimir Hodak.

“Vrlo je jednostavno. Vidite iz njegovog bloga kako on neprekidno tvrdi da je čitav proces koji se vodi oko Agrokora politički montirani proces. Prema tome, to je sasvim dovoljno da netko u zemljama anglosaksonskog prava, dakle SAD-u, Kanadi, Australiji, Engleskoj, navede da se radi o političkom procesu”.

Podsjetio je na slučaj Dragana Vasiljkovića, koji je u rujnu ove godine nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na hrvatskim vojnicima i civilima. Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije jedanaest godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a tek je u srpnju 2015. izručen Hrvatskoj.

“Sjetite se samo slučaja kapetana Dragana. On je deset godina, više od deset godina, uspješno odgađao izručenje iz Australije tvrdeći da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, ‘jer je riječ o političkom procesu’. I to oni vrlo ozbiljno shvaćaju”, rekao nam je odvjetnik Hodak.

Ne morate imati nekakve konkretne dokaze, pravno-relevantne dokaze prema kojima će se vidjeti kako je riječ o miješanju politike u pravosuđe, objašnjava Hodak.

“Dovoljno je samo da po anglosaksonskom pravu to tvrdite. I nakon toga ide jedna dugačka, dugogodišnja procedura. Ta procedura u slučaju Andrije Artukovića, gdje je on tvrdio da će mu u Hrvatskoj biti politički proces, a bio je u pravu, trajala je 40 godina. Pazite, punih 40 godina, a kod kapetana Dragana nešto više od deset godina”.

To je takav pravosudni sustav, dodaje Hodak.

“Oni provjeravaju apsolutno sve i ako ima najmanje sumnje da je riječ o procesu u koji je politika umiješala svoje prste, oni će odbiti izručenje”.

Podsjeća kako je Todorić ‘uzeo’ najpoznatijeg odvjetnika u anglosaksonskom pravu, “koji je upravo specijalist za izručenje”.

“Uža mu je specijalnost zaustaviti izručenje u raznorazne zemlje onih državljana ili onih koji borave u Velikoj Britaniji, a za koje se naknadno otkrije da postoje potjernice iz njihovih bivših zemalja, zemalja Commonwealtha najviše”, kazao je Hodak.

To je, kaže, jedan poseban vid specijalizacije u odvjetništvu, “koji kod nas uopće ne postoji, a u Americi i u Velikoj Britaniji je vrlo razvijen”.

Kako smo ranije pisali, Todorić je tijekom vikenda na svom blogu napisao kako se namjerava vratiti u Hrvatsku, ali tek kada prikupi dokaze za svoju obranu.

Hoće li on za to imati dovoljno vremena, ovisi o puno stavki. Plava tjeralica, koja je za njim raspisana, služi zapravo samo za prikupljanje informacija – od zemalja članica Interpola zatraženo je pribavljanje obavještajnih podataka o Todorićevom kretanju. U skoroj budućnosti, Hrvatska bi za ‘gazdom’ trebala raspisati ili ‘crvenu’ tjeralicu ili europski uhidbeni nalog, no za to sudska odluka o istražnom zahtjevu za Ivicu Todorića mora postati pravomoćna.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x