Published On: Pon, lis 23rd, 2017

Počitelj – Zvirovići: Autoceste FBiH očajnički žele eliminirati širokobriješki Hering

Zakulisne i ničim opravdane radnje i dalje karakteriziraju gradnju autoceste na poddionici Počitelj – Zvirovići.

Najpovoljniju ponudu za gradnju dao je konzorcij koji čine “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbajdžana te kineska firma “Power Construction Corporation of China Ltd”, a u ovom konzorciju se nalazi i Hering iz Širokoga Brijega, vodeća građevinska kompanija u Hercegovini. Njihova ponuda iznosi 96.957.557,32 €

No, umjesto ovoga konzorcija, iz uprave Autocesta FBiH Europskoj investicijskoj banci za izvođača radova sugeriraju drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt, čija ponuda iznosi 103.492.985,80 €, potvrđeno je za Žurnal.info.

Opet mediji krivi

“Buraz, ne mogu ti sada ništa reći, da opet nešto ne pokvarimo”, odgovor je putem telefonskoga razgovora za Žurnal direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića.

U aktualnoj je upravi inače prisutno mišljenje da je i posljednje poništenje natječaja uzrokovano samo zbog medijskoga praćenja izbora najpovoljnijega ponuđača i objavom informacija, što Europska investicijska banka navodno ne tolerira.

Pitanje je da li se može više nešto “pokvariti” u ovoj sada već višegodišnjoj trakavici oko izgradnje ove poddionice. Terzić tvrdi da je sve prepušteno natječajnom povjerenstvu i njegovu stavu nakon evaluacije projekta. Upitna je, pak, stručnost povjerenstva za procjenu sposobnosti (boniteta) ovih velikih međunarodnih kompanija, čiji se promet mjeri u milijardama.

Za upravu je Nadzorni odbor nevažan

Izvori tvrde da Europska investicijska banka koja kreditno financira projekt sa 100 milijuna eura neće prihvatiti skuplju ponudu, što će značiti novo odugovlačenje početka gradnje.

“Nas uprava ni o čemu ne obavještava”, tvrdi Dobroslav Galić, predsjednik NO Autocesta na pitanje da li je upoznat s preferiranjem drugoplasiranoga ponuđača.

Uprava ne samo da ne obavještava Nadzorni odbor nego i ne provodi njegova upustva. Tako su samoinicijativno spojili dva natječaja, za izgradnju LOT-a 1 i LOT-a 2 u jedan, unatoč nalogu Nadzornoga odbora da zbog rentabilnosti natječaj bude razdvojen na dva dijela.

“Uprava upravlja i organizira posao, nadzorni odbor samo nadzire. Ni u jednom zakonu, statutu ni bilo gdje to nisu ingerencije nadzornoga odbora”, izjavio je tada Adnan Terzić.

(www.jabuka.tv)

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x