Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Hoće li umirovljenici biti pokretači novog bunta?

Must Read

Kašnjenje mirovina od nekoliko dana u BiH postalo je uobičajena praksa na koju su se umirovljenici navikli, međutim čekanje poštara i do 15 dana od početka isplate za njih je neprihvatljivo.

Danas je 12. lipnja, a oko 40 posto umirovljenika koji mirovine primaju iz Federalnog zavoda MIO još uvijek nije dobilo mirovine za svibanj, a određenom broju njih tek je prije nekoliko dana isplaćena mirovina za travanj.
Piše: Marija Medić Bošnjak / Večernji list
Prvi put, ovaj mjesec, isplate su kasnile i na bankama, što je još jedan od pokazatelja da situacija u ovom fondu unatoč izjavama ravnatelja Federalnog zavoda MIO Zijada Krnjića da se u ovoj godini bilježi blagi porast prihoda ne ide na bolje. Kako sada stvari stoje, isplata bi se mogla odužiti sve do kraja mjeseca. U tom slučaju, u potpunosti su upitne mirovine za lipanj jer se već više od godinu dana veći dio mirovina isplaćuje iz tekućih sredstava, koje Zavod MIO očito sve teže može prikupiti. Novca nema ni u federalnom proračunu koji je opterećen raznim kreditima koji dolaze na naplatu, a međunarodne financijske organizacije zatvaraju ventile prema BiH.
Dakle, isplaćivat će se samo ono za što novca ima u proračunima. Upravo zatvaranje “ventila” jedan je od mehanizama na koji će MMF, Svjetska banka, Europska komisija i Europska banka za obnovu i razvoj pokušati natjerati vlasti u BiH na provedbu reformi koje su u određenim dijelovima vrlo rigorozne i diskutabilne. Stranci tako između ostaloga “preporučuju” smanjenje mirovine onima koji se odluče ići ranije u mirovinu. “Preporučuje” se i eliminiranje dvostrukih primanja pa bi trebale ostati ili naknade zbog ratnih djelovanja, ili one koje dolaze iz mirovinskog fonda.
Invalidske mirovine bi se trebale isplaćivati samo osobama koje su “nesposobne za posao”. Prema ovim reformama, udovice bi trebale ostati bez mirovina. Ako vlasti u BiH provedu spomenute reforme, mogu se očekivati nemiri i buntovi nezadovoljnih građana kojima su socijalna davanja, u što spadaju mirovine, jedini izvor prihoda. Socijalni buntovi ne ginu, pak, ni ako se vlasti dovedu u situaciju da se isplaćuje samo ono što se može isplaćivati iz vlastitih sredstava jer je već sada vidljivo da novca nema čak ni za ono osnovno. Zbog kašnjenja mirovina, umirovljenici u FBiH su već ovaj mjesec najavili mogućnost prosvjeda, a za njima će krenuti i ostale socijalne kategorije. Koliko je financijska situacija ozbiljna, najbolje govori podatak koji je nedavno iznio državni ministar financija Vjekoslav Bevanda da je samo ove godine za zatvaranje rupa u proračunu FBiH i RS potrebno više od 500 milijuna eura kreditnih sredstava. Više od 500 milijuna koje BiH nema.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -