Published On: Pon, tra 25th, 2022

Hoće li Bošnjaci “otkazati” i Lanu Prlić zbog srodstva s Jadrankom Prlićem ili se halal-hrvatstvom dobiva poseban certifikat prihvatljivosti?

Zvijezde bošnjačke estrade, sestre Lejla i Džejla Ramović, prekinule su suradnju s brandom Cocopat, koji proizvodi ženske modne torbice, zbog srodstva vlasnica brenda s Dariom Kordićem, osuđenim ratnim zločincem koji je kaznu za svoja nedjela odrobijao.

Unatoč tomu što su vlasnice branda Cocopat bile djeca kad su se događala užasna djela zbog kojih je Dario Kordić osuđen za ratne zločine u Haagu, to nije spriječilo bošnjačku javnost da izvrši pritisak na sestre Ramović da prekinu suradnju sa spomenutim brandom.

piše: Jurica Gudelj  l dnevnik.ba

Iako je učinjena šteta minimalna, ovaj događaj je zloguko predskazanje onoga što će se zasigurno događati u BiH u sljedećih nekoliko godina. Razina netrpeljivosti prema nebošnjacima unutar bošnjačkog društva u BiH sve brže i brže postaje nepodnošljiva. Vlasnice Cocopata su samo prve u nizu Hrvata (naravno i Srba) koje čeka “otkazivanje” ne samo u bošnjačkoj javnosti u BiH, nego i u društvu općenito. Samo je pitanje trenutka kad će “otkaze” dobiti Violeta, Lasta, Kramar, Eronet i drugi veći ili manji hrvatski poduzetnici u BiH.

Odavno se već hrvatske političare, novinare, analitičare i druge javne osobe iz političkog života hladno naziva “uzp-ovcima” a Srbe genocidašima, otvoreno se govori o građanima  BiH hrvatske i srpske nacionalnosti kao “neprijateljima Bosne”, redovno se lijepe etikete fašista svima koji su prema kriterijima sarajevske nacional-šovinističke javnosti pogrešne nacionalnosti a ujedno i političkih uvjerenja, negira se Ustav BiH, Daytonski mirovni sporazum, presude Ustavnoga suda, pa i sama arhitektura države BiH. Ratne kategorije u bošnjačkom javno iskazanom mentalitetu su prevladavajuće.

Stoga nije nikakvo iznenađenje da su dvije sestre, ni po čemu bitne, javno i na sva zvona prekinule suradnju s mladim osobama kojima je jedini grijeh to što su u krvnom srodstvu s čovjekom koji je osuđen za ratne zločine na sudu u Haagu. Toliko o toliko proklamiranoj individualizaciji krivnje.

Naravno, činjenica da je Dario Kordić u krvnom srodstvu s vlasnicama Cocopata nema doslovno nikakve veze s ovim “otkazivanjem”. Ono što je presudno je da vlasnice Cocopata nisu dobile halal-certifikat od sarajevske političke nacional-šovinističke čaršije, koja sije mržnju što je više i što je češće moguće.

Mržnja prema građanima BiH hrvatske i srpske nacionalnosti u prvom je redu namijenjena za unutarbošnjačku političku upotrebu. Jer kako bi drugačije jedan pijanac i intelektualno-moralni kepec, okružen isto tako intelektualno i moralno osakaćenim, ali zato mržnjom i šovinizmom nabijenim tipovima, poput Željka Komšića, njegovih pokrovitelja iz SDA i njegovih pobočnika razbacanim diljem bošnjačke internet sfere, mogao dobiti preko 200.000 “patriJotskih” glasova. U bilo kakvom, osim u terminalno bolesnom, društvu, tipovi poput Komšića ne bi mogli dobiti dovoljno glasova da vode mjesnu zajednicu, a kamoli da bivaju izabranima za člana Predsjedništva.

Njegovi glasovi izravan su proizvod antihrvatske kampanje koja godinama traje u bošnjačkoj javnosti. On je posljednje izbore dobio na pozivima na ubojstvo Dragana Čovića i silovanje Kolinde Grabar-Kitarović. Degutantno. Da oni koji su ga birali vrlo dobro znaju da glasuju samo kako bi načinili zlo građanima BiH hrvatske nacionalnosti moglo se vidjeti i na posljednjoj utakmici Premijer lige BiH na stadionu Grbavica gdje su se sastali domaćin Željezničar i novookrunjeni prvak BiH u nogometu HŠK Zrinjski. Naime, navijači Željezničara su, nemoćno gledajući kako Zrinjski dominira protiv njihovog tima, skandirali: “Bit će Željko opet predsjednik”.

Nema tu, dakle, nikakvih nepoznanica. Ono što imamo na sceni je pokušaj potpune sotonizacije hrvatskog (i katoličkog) identiteta u BiH i to prvenstveno na dijelovima teritorija zemlje koje je u ratu “držala” bošnjačka Armija BiH.

Oni građani BiH hrvatske (ili srpske) nacionalnosti koji u Sarajevu neće biti otkazani su samo oni koji su od bošnjačke političke javnosti dobili politički, odnosno identitetski, “halal certifikat”.

Najvažniji nositelj tog certifikata je upravo Željko Komšić, kao pokazni primjer kako bošnjačka javnost zamišlja “poštenog Hrvata”. Tu je i njegov prezimenjak Ivo, pa potom Miro Lazović, Milan Dunović i još nekoliko imena. Nažalost, taj certifikat nosi i značajan broj bosanskih franjevaca koji su se potpuno otuđili od naroda koji ih je porodio.

Među svima njima posebno mjesto ima i Lana Prlić, SDP-ova “mlada” uzdanica, inače u krvnom srodstvu s također osuđenim ratnim zločincem Jadrankom Prlićem.

image

No, Lana neće dobiti otkaz u bošnjačkoj javnosti, jer je Lana pokazala i dokazala svoju lojalnost bošnjačkoj javnosti i borbi za unitarizam ili kako se to sad popularno kaže – “bošnjačku stvar”. Ona je dovoljno puta javno govorila u negativnom kontekstu o svojim sunarodnjacima, a s obzirom na to da se od nje tek očekuju “velike stvari” koje bi mogla učiniti na štetu vlastitome narodu, procjena je da ju se “vrijedi čekati”. Veće licemjere je zaista teško zamisliti.

U tim i takvim okolnostima, zaista je teško očekivati bilo kakvu društvenu integraciju u sljedećim desetljećima. Upravo suprotno, svakim danom se sve više pokazuje kako je BiH doslovno nemoguća država i kako bi se uskoro ljude moglo početi i fizički protjerivati zbog njihovog imena ili političkih uvjerenja.

Zbog tih razloga je i nemoguće očekivati da će bošnjačka politika prihvatiti promjene Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. U toj nacionalnoj zajednici jednostavno se proizvodi previše mržnje kako bi se moglo prihvatiti svoje sugrađane hrvatske i srpske nacionalnosti kao ravnopravne građane, odnosno bošnjački identitet ne može prihvatiti ravnopravno postojanje hrvatskog i srpskog identiteta u BiH. Nije tu više ni riječ o bilo kakvom pojedinačnom zakonu, nego je jedostavno riječ o mržnju prema drugim identitetima.

Stoga će bošnjačka politička scena i dalje proizvoditi raznorazne Komšiće, Reufljagiće i slične sijače mržnje prema drugim identitetima sve dok je jednog dana državu Bosnu i Hercegovinu ne proguta mrak.

U međuvremenu, bizarni postupci poput ovog posljednjeg sestara Ramović postat će nam uobičajena i normalna stvar.

guest
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Jesu li ova đejla i ova lejla ,one dvije što non stop dolaze u Mostar gdje ih svi po redu otresaju i u goldenu je isto tako bilo ,kažu nezapamćena redaljka.
Svako malo eto ih ,vidim da su mi poznate od tud

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

I tata bi sine

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Tebi je jedino tvoja desanka poznata jado!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Nije desanka već đejla ,bolja od desanke .To ti iz iskustva govorim.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Dvi – tri mlade muslimančice više manje, jako smo uzrujani krščanski živalj.. Nosi vas đavo muslimanske budaletine.. 😁

Arbih
Arbih
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Baba ti zoofiliju krmkom radila

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Arbih
1 mjesec prije

To je za djikana kompliment

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Dobro vi mus,lići ikako vidite pisati zbog gladi, čuo sam da gladan musliman slabo vidi pisati na portalima, bilo bi vas više ovde ali svladala vas glad i izolacija u pojasu Gaze..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Oni gladni komentarišu ,zato su ovako i nervozni i ne znaju šta pišu.Pola slova fali ,pa moramo pogađati šta pišu.Kad si gladan nisi svoj.😭

Istina i samo istina
Istina i samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

To što postimo tokom Ramazana glupane ne znači da smo gladni. Ti bi vjerovatno rado prizvao ratni period pa da opet pljačkate konvoje koje smo mi platili i koji su nama i bili namijenjeni. Do ’93 se niste pošteno ni najeli šugo jedna i to sa opljačkanih konvoja. Šugo jedna ušuti, to što si gladan ne mora svako znati, doduše za tebe je nevolja što u eraniji ni trave nema, samo kamnenjar.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Lana Prlic je patriota,voli svoju zemlju.
Trenira je zena muslimanka. Kao takva,nema veze sa zlocincima poput onog Kordica.
Suradnju otkazujemo iskljucivo simpatizerima zlocinackog projekta Mate Bobana.
Takve majoriziramo,namecemo im sta hocemo i zatiremo ih u zemlju.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Ko vi nešto bitni pa otkazujete hahahahaa Kupi prnje i u krevet ,sve štopa od tvojih pomno i teško smišljenih komentara .Da te nema trebalo bi te izmisliti i preparirato kao najveći glupson opsjednut ratom😂😂

Legitimni uzepe politiĆar
Legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Uzepeovac,jesi li ti vol ili bivol?🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Jok,ti si 😂 i jedno i drugo ili ti ga dva u jedan.

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

prdis iz fildzana jedino

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Mato Bošnjak
1 mjesec prije

Jos jedan uzepe bivol.🤣

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Dizete dreku oko cancela nebitnih posvadusa, a necete na cancel svapskog turista 🙂 vjerodostojno 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Kako nebitne,blanka ti si očito ljubomorna na njih .Pusti turiste ,ove dvije su sad glavna tema Skupljaju folovere a ti tako .
Vidiš izgledaju ko radodajke ,kažu otresaju samo tako .

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Ovo nije dizanje nikakve dreke, nego pokazivanje zatrovanosti bošnjačke politike i općenito javnosti preko ove dvije doista nebitne curke.
Inače jako dobar Gudeljov tekst.

Drži se mikrofona
Drži se mikrofona
1 mjesec prije

Da nije Beograda, koji im je omogućio karijeru/novac/medije, za ove dvije ne bi znao niko. Zašto nisu bile uspiješne u Sarajevu? Ima li u Sarajevu neko natjecanje pjevača ili svi odatle idu u Beograd ili Zagreb? Sada im je to malo slave udarilo u glavu pa se mješaju i u politiku.

Loš đak
Loš đak
1 mjesec prije

Kakve veze ima boșnhačka politika sa postupkom ove dvije osobe sa estrade.Ovaj novinar ovakvim člancima širi mržnju I pravi vijesti ni iz čega.Lana nije govorila negativno o Hrvatima nego o politici HDZ-a,a za autora to je isto.

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

sikter u fildzan

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ko pobrisa moj komentar, nikada mu nijedna ne dala ?

eagle
eagle
1 mjesec prije

lana je naša baš ko i lili i rozga a škutori nek glođu draču po čabulji

Husein_ime_koje_ti_smeta
Husein_ime_koje_ti_smeta
1 mjesec prije

Ne znam za halal hrvatstvo, kakva vam je to uvreda koja asocira na muslimane i islam. Ali znam da neće tebiti izborni zakon. A pišite uvrede dok vas ne bude 4%.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

a bgt vratiti istom mjerom i odvojiti se u HZHB zatvoriti im sve granice sa HR I RS i gotova prica