Published On: Sri, ruj 25th, 2019

HNS: Tražimo hitnu smjenu osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića

Hrvatski narodni sabor oštro osuđuje imenovanje osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića za direktora Toplana Sarajevo čime su vlasti koje u Županiji Sarajevo predvode tzv. građanske stranke pokazale krajnje nepoštovanje žrtava Hrvata i Srba. Stoga očekujemo da će vlasti Županije Sarajevo odmah donijeti odluku o smjeni te time djelomično ispraviti nepravdu i štetu koju su počinili.

Zornić je naime osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca jer je rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

-Među ubijenima je i nekadašnji član HDZ-a BiH Josip Gogalo koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun, a ubijen je samo zato što je pokušao spasiti susjeda Jovana Popovića, priopćeno je.

Zorniću, ali i bošnjačkom političkom vodstvu, poručuju iz HNS-a, ova činjenica očito nije predstavljala problem, niti prepreku, te je nagrađen direktorskom pozicijom u javnom poduzeću.

“Time vlast u Županiji Sarajevo nastavlja praksu iz Bugojna, odnosno Donjeg Vakufa gdje je osuđeni za zločine nad Hrvatima Enes Handžić nagrađen direktorskom foteljom”, stoji u priopćenju te se dodaje:

“Žalost što vlasti Županije Sarajevo također ne prezaju od iskrivljivanje povijesnih teza, ratnog puta, zlodjela koje su počinili pripadnici i zapovjednici Armije BiH, te pokušaja da se jedna strana predstavi u posve drukčijem svjetlu nego što to jest slučaj” naglašeno je.

HNS BiH ističe da Bosna i Hercegovina može funkcionirati isključivo na istini, toleranciji, suživotu, ravnopravnosti konstitutivnih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih žitelja te da je samo tako moguće izgraditi povjerenje.