Published On: Sri, ruj 25th, 2019

MERDŽO: Nema diskriminacije građana, kako u UN-u tvrdi Komšić; Hrvati u BiH sustavno su diskriminirani više od 20 godina

Nikakve sustavne diskriminacije građana kao cjeline u Bosni i Hercegovini nema, a jedina diskriminacija koja se događa je sustavna diskriminacija Hrvata u BiH, rekao je Josip Merdžo, tajnik Glavnog vijeća HNS-a, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis izjavu drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izrečenu na Općoj skupštini UN-a koji je ustvrdio da BiH mora izvršiti reformu ustava i zakona čime bi se osigurala ravnopravnost građana. 

Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, za govornicom Opće skupštine UN-a ustvrdio je da su u BiH potrebne one reforme koje će iz Ustava izbaciti one odredbe zbog kojih se vrši sustavna diskriminacija građana BiH.

– To je, nažalost, utvrđeno u određenim odredbama Ustava BiH, ali isto tako i u odredbama različitih zakonskih akata, u čemu će BiH morati proći proces sazrijevanja kako bi došla na takav politički nivo da se takve, neophodne reforme mogu provesti bez većih društveno-političkih naprezanja, rekao je Komšić.

Osvrćući se na Komšićevu tvrdnju da se nad građana BiH vrši sustavna diskriminacija Merdžo je istaknuo da se jedino nad Hrvatima u BiH već više od 20 godina sustavno provodi diskriminacija.

“Trebalo bi biti jasno da nikakve sustavne diskriminacije građana kao cjeline nema. Jedina diskriminacija koja se događa u zadnjih dvadeset i više godina je sustavna diskriminacija Hrvata kroz nametnute izmjene izbornih pravila, kroz nametnuti Ustav Federacije BiH i razne druge nametnute norme kada su u pitanju izborna prava Hrvata koji žive u BiH”, rekao je Merdžo.

Građanski koncept ruši temelje BiH

Sugovornik HMS-a naglašava da u višenacionalnoj državi, kakva je BiH, građanski koncept uređenja vlasti nije moguć jer to ruši njene temelje i postulate na kojima je nastala.

“Jasno je da nekakva težnja i pokušaj nametanja tog građanskog koncepta u višenacionalnoj državi kakva je Bosna i Hercegovina nije moguć jer to ruši njene  temelje. Dakle, negiranje naroda odnosno negiranje prava naroda koji iz toga proizilaze i koji čine BiH kao državu je zaista neprimjereno i nemoguće da budem konkretan. S druge strane, i sami rezultati popisa stanovništva koji smo imali prije par godina jasno pokazuju da se tek oko tri posto stanovnika BiH izjasnilo da ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda”, rekao je tajnik GV HNS te dodao:

-Ogromna većina, 97 posto građana BiH, izjasnili su se da su pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, a znamo i da ustavna kategorija konstitutivnosti kao natkrovljujuća prepoznaje konstitutivne narode kao tvorbene elemente Bosne i Hercegovine. Tako da još jednom iznositi takva stajališta na visokom forumu kao što je Opća skupština Ujedinjenih naroda je kontraproduktivno, nepotrebno te ne pridonosi stabilizaciji odnosa u BiH u kojoj se trenutno nalazimo, rekao je Merdžo za HMS.

U UN-u iznosio privatne stavove

Podsjećamo, istup  drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH komentirao je i srpski član tog kolektivnog tijela Milorad Dodik koji je kazao da je Komšić smišljen kao podvala Hrvatima, a da sada pokušava držati lekcije Srbima.

“On je smišljen kao podvala Hrvatima, a onda pokušava držati lekcije nama Srbima. On je nebitan, a nešto drugo je što se pokušava nametnuti kao netko važan. Niti sam ja, niti je on Predsjedništvo. Da bi Predsjedništvo imalo snagu mora imati suglasnost sva tri člana, sviđalo se to meni, njemu ili bilo kome drugom. Dakle, to što on govori su njegovi privatni stavovi”, kazao je Dodik napominjući da Komšić za stavove koje je iznio u UN-u nije dobio suglasnost Predsjedništva BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare