Published On: Uto, lis 14th, 2014

HIPSTERICE MLADE: Bosanske džihadistice osvajaju svjetske medije

Priča o Samri Kešinović i Sabini Selimović, bosanskim džihadisticama s autrijskom putovnicom, ne silazi s naslovnica svjetskih medija. Ugledni američki portal ViceNews otvara priču o dvije djevojčice, porijeklom Bošnjakinje iz Bosne, koje su preko Turske otputovale u Siriju da se bore na strani Kalifata, informacijom da se one sada žele vratiti natrag u Europu. Međutim, to će se danas teško ostvariti, zbog njihove povezanosti s tzv. Islamskom državom Iraka i Sirije (ISIS).

Mučilišta zbog napuštanja ISIS-a 

Vice piše kako su obje djevojčice vjerojatno udane za islamiste, a vjeruje se i da su trudne. Austrijski dužnosnici su citirani u brojnim euroskim medijima kako izjavljuju da su se djevojčice predomislile i da više ne žele živjeti u Siriji, ali se boje posljedica povezivanja s džihadistima. Bh. mediji su javili kako su djevojčice udane za Čečene.

Kešinović je kontaktirala svoju obitelj, a još uvijek nije jasno je li isto učinila i Selimović. Vice piše kako stručnjaci za protuterorizam upozoravaju da se djevojčice mogu suočiti i s teškom kaznom ISIS-ovaca jer žele napustiti život džihadistica. Štoviše, ozbiljna kazna im vjerojatno slijedi i iz prostog razloga što su se javile obiteljima. Stranci koji su do sada izražavali svoje nezadovljstvom ISIS-om završavali su na mučilištima. Vice prepoznaje djevojčice kao Bošnjakinje iz Bosne, te opisuje kako su vjerojatno regrutirane u jednoj džamiji u Beču. Prošloga mjeseca javile su se glasine na društvenim mrežama da je jedna od njih umrla, no to se pokazalo kao laž. U pismu obiteljima, koje su poslale nakon odlaska iz Austrije, djevojčice su poručile kako su spremne umrijeti kao džihadistice.

-Nema smisla tražiti nas. Vidimo se u raju. Služit ćemo Allahu i umrijeti za Njega, napisale su uz fotografije na kojima u burkama drže kalašnjikove zajedno s drugim maskiranim džihadistima.

Karl-Heinz Grundböck, glasnogovornik autrijskog Ministarstva unutarnjih poslova za Vice nije želio komentirati ovaj slučaj. Međutim, rekao je kako ne postoji zakon koji priječi autrijskim državljanima putovanje u Austriju. Ipak, djevojčice neće primiti nikakvu pomoć od Austrije a vjerojatno bi bile uhićene ako bi zakoračile na autrijsko tlo. Čak 140 austrijskih državljana bori se trenutno na strani ISIS-a. Usporedbe radi, procjene govore kako čak 300 državljana BiH trenutno ratuje za ciljeve ISIS-a.

Jedan od devet džihadista prijetnja

Erin Saltman, iz Quilliam Foundation, protuterorističkog think-tanka iz Velike Britanije smatra kako se djevojčice često jednostavno zanesu romantiziranom idejom života u ratnoj zoni s ”pravim džihadistom”. Naravno, realnost je sasvim nešto drugo.

-Važno je takvim osobama ne stvarati zapreke za povratak, kazala je Saltman za Vice. Vratiti se iz džihada ženama je često znatno teže nego muškarcima jer su pristale naći se u situaciji u kojoj gotovo da i nemaju prava. A one koje se vrate, doživjet će šokantnu promjenu životnih uvjeta.

-Gotovo sigorno će pokazati simptome PTSP-a, kazala je Saltman te istaknula kako će jedan od devet povratnika iz džihada biti prijetnja društvu u koje se vratio.

Ona vjeruje kako povratnici iz džihada trebaju sudjelovati i programima “deradikalizacije” kako bi se ponovno mogli uklopiti u društvo. Neki bi čak mogli početi pomagati i drugima da se spase radikalnih ideja. Saltman je kazala kako su bivši ekstremisti često najbolje osobe za razbijanje i dekonstruiranje ove pogubne ideologije.

Tako je prošloga mjeseca čovjek koji predstvlja skupinu od oko 30 boraca ISIS-a iz Velike Britanije stupio u kontakt s Internacionalnim centrom za studije radikalizma i političkog nasilja u Londonu.

-Došli smo boriti se protiv sirijskog režima, ali umjesto toga, upleteni smo u ratovanje među bandama. Zbog toga nismo došli u Siriju, ali ako se vratimo u Veliku Britaniju, ići ćemo u zatvor, prenio je njegovu izjavu ugledni magazin The Times.

 

Dnevnik.ba / R.I.