Published On: Uto, lis 14th, 2014

HDZ BiH, SDA, SBB, pa i DF odučivat će o vlasti

Vrlo sam zadovoljan rezultatom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. Ovi izbori dolaze u katastrofalnom socijalnom, ekonomskom i političkom ambijentu u BiH i svi su očekivali da će izlaznost biti mnogo manja nego što je bila. S te strane dugujemo zahvalnost biračima što su imali potrebu da neke stvari vrlo jasno poruče, izjavio je za „Dnevni avaz“ novi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je već jednom bio član Predsjedništva BiH, a izabran je na općim izborima 2002. godine.

– Moram otvoreno zahvaliti kolegama iz HNS-a koji su zajedno stali uz nas i gurali ovaj projekt. Možemo kazati da smo dobitnici u svim županijama gdje su Hrvati većina. Na nekim prostorima to je toliko dominatno, pa i velikim sredinama, kao što je u Mostaru i Širokom Brijegu više od 80 posto… – kaže Čović.

Birači ih kaznili

Jeste li zadovoljni brojem glasova koje ste osvojili u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

– Naš ambiciozni plan bio je da dobijem oko 130.000 glasova. To je tu negdje. Posljednja informacija iz CIK-a je da smo na oko 125.000 glasova. Ali, moramo poručiti vrlo jasno u vezi s ovim igrama koje su neki pravili, kao što je to SDP, da ćemo napravit detaljnu analizu ponovnog pokušaja usmjeravanja znatnog broja pripadnika bošnjačkog naroda na neke hrvatske kandidate. Time su pokušali još jednom napraviti kaos i krizu u BiH. Dao Bog pa nisu uspjeli.

Ali, to će nam dobro poslužiti kada budemo definirali Izborni zakon, kada budemo donosili odluke o presudi „Sejdić – Finci“. Neka nam to bude jedan nauk, i od onih koji su bili spremni to nuditi i u taj projekt ući, pa do onih koji su prihvatili takav paket. Ali, ja mislim da će i jedni i drugi dobiti kaznu od glasača već na ovim izborima.

Kako komentirate rezultat SDP-a?

– Kada se igrate narodom duže vrijeme, izigravate i svoje glasače, pa i na ovaj način, preusmjeravajući glasove, kada uvijek nešto lobirate u vezi s foteljama… Pa, pogledajte u posljednje tri-četiri godine u Federalnoj vladi, to su samo fotelje, od 100 odluka 50 se vežu uz neka imenovanja. Pred izbore su imali stotine imenovanja, kako bi ti ljudi ostali u foteljama, jer su bili svjesni da gube vlast.

Naravno, za to dolazi kazna. Poslije kazne koju su na ovim izborima doživjeli od svojih glasača, mislim da će se teško oporaviti.

Dogovoriti dinamiku

Naziru li se već neke koalicije ili partnerstva na osnovu kojih bi se mogla formirati vlast?

– Rano je još o tome govoriti, moramo sačekati izborni rezultat da vidimo kakvo će biti parlamentarno preslagivanje. Ali, siguran sam da će se u naredna dva-tri dana vidjeti obrisi mogućih partnera u vlasti. Ja sam već obavio neke razgovore. Evidentno je da će dvije ili tri bošnjačke stranke imati utjecaj na definiranje izvršne vlasti, SDA, SBB i, vjerovatno, DF. Kod Hrvata će tu biti HDZ BiH, a vidjet ćemo kod Srba. Koliko ja vidim, gospodin Milorad Dodik dobiva izbore. Tako da ćemo morati sjesti i dogovoriti se kojom dinamikom što prije načiniti vlast, kako bismo se počeli baviti životnim problemima.

Fahrudin Radončić i SBB su napravili fantastičan rezultat

Kako komentirate rezultate u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

– Koliko vidim, to će biti gospodin Bakir Izetbegović, jer je razlika značajna, iako ja mislim da je gospodin Fahrudin Radončić napravio jedan fantastičan rezultat u ambijentu u kojem se to sve skupa radilo. Bošnjački narod izabrao je svog kandidata, to će biti sutra kolega u Predsjedništvu, s kojim želim korektno surađivati. Kao što ja želim da Hrvati biraju svog kandidata, koga god izabrali, tako je logično da to radi i bošnjački narod. Tako je i kada je u pitanju srpski član Predsjedništva BiH.

Kako komentirate rezultat SBB-a, koji će nakon ovih izbora biti druga po jačini bošnjačka stranka?

– Moraju biti zadovoljni, jer objektivno su napravili jedan fantastičan iskorak i rezultat. To je jedna mlada stranka. Vidjet ćemo kako će to u konačnici izgledati na razini županija, entiteta i države. Ali, čini mi se da su napravili odličan rezultat.

 

 

 

Autor: Fahir KARALIĆ  lww.avaz.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare