Utorak, 28 svibnja, 2024

HGSS Mostar upozorava: Nismo ništa naučili iz prošle zime

Must Read

Vlasti ništa nisu naučili iz nevremena početkom ove godine i Mostar je danas u praktičnoj istoj situaciji kao i prije prošle zime, upozorili su na konferenciji za novinare pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar.
Najviše kritika HGSS-ovci su uputili na račun gradskih vlasti koje su, po njihovim riječima, u euforiji prigodom snježnog nevremena u veljači ove godine, kada su gotovo deset dana Mostar i okolna mjesta bili paralizirani nezapamćenim snijegom, puno toga obećali, ali sve je ostalo na obećanjima.
Trenutačno na području Hercegovine ne postoji niti jedna tehnički ispravna nosiljka za izvlačenje u zimskim uvjetima, upozorio je član Upravnog odbora HGSS-a Mostar Zdenko Marić.
 
Unatoč svemu, HGSS Mostar nakon nevremena u veljači, kada su pripadnici te službe došli u središte medijske pozornosti, nastavio je s obukom i radom daleko od očiju javnosti.
U vrijeme snježnog nevremena 14 pripadnika HGSS-a Mostar, uz pomoć 20 suradnika i više od stotinu volontera, zabilježilo je 261 intervenciju. Danas HGSS-a Mostar ima 45 članova koji su prošli temeljnu obuku, a mnogi od njih i specijalističke tečajeve.
Također, HGSS-a Mostar vlastitim je sredstvima nabavio potražne pse koji se intenzivno obučavaju, kazao je pročelnik HGSS-a Mostar Miroslav Mihalj.
“Ne smijemo si dopustiti da se situacija kao lani ponovi i ne smijemo se uzdati u statističke podatke da se onakvo nevrijeme neće ponoviti sljedećih sto godina. Slično se može desiti u okolnim planinskim selima, gdje žive ljudi koji će možda trebati našu pomoć, i ako spasimo samo jedan ljudski život mi smo sretni opravdali smo sav uloženi trud”, kazao je Mihalj.
Marić je dodao kako cilj današnje konferencije nije kukanje i moljakanje.
“Ispada kao da mi nešto molimo, no tu se zapravo radi o namjenskim sredstvima koja su namijenjena za zaštitu i spašavanje građana. Mostar je jedni grad u BiH koji za svoje spasilačke službe nije izdvojio ni marke”, zaključio je Marić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -