Published On: Čet, pro 13th, 2012

HGSS Mostar upozorava: Nismo ništa naučili iz prošle zime

Vlasti ništa nisu naučili iz nevremena početkom ove godine i Mostar je danas u praktičnoj istoj situaciji kao i prije prošle zime, upozorili su na konferenciji za novinare pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar.
Najviše kritika HGSS-ovci su uputili na račun gradskih vlasti koje su, po njihovim riječima, u euforiji prigodom snježnog nevremena u veljači ove godine, kada su gotovo deset dana Mostar i okolna mjesta bili paralizirani nezapamćenim snijegom, puno toga obećali, ali sve je ostalo na obećanjima.
Trenutačno na području Hercegovine ne postoji niti jedna tehnički ispravna nosiljka za izvlačenje u zimskim uvjetima, upozorio je član Upravnog odbora HGSS-a Mostar Zdenko Marić.
 
Unatoč svemu, HGSS Mostar nakon nevremena u veljači, kada su pripadnici te službe došli u središte medijske pozornosti, nastavio je s obukom i radom daleko od očiju javnosti.
U vrijeme snježnog nevremena 14 pripadnika HGSS-a Mostar, uz pomoć 20 suradnika i više od stotinu volontera, zabilježilo je 261 intervenciju. Danas HGSS-a Mostar ima 45 članova koji su prošli temeljnu obuku, a mnogi od njih i specijalističke tečajeve.
Također, HGSS-a Mostar vlastitim je sredstvima nabavio potražne pse koji se intenzivno obučavaju, kazao je pročelnik HGSS-a Mostar Miroslav Mihalj.
“Ne smijemo si dopustiti da se situacija kao lani ponovi i ne smijemo se uzdati u statističke podatke da se onakvo nevrijeme neće ponoviti sljedećih sto godina. Slično se može desiti u okolnim planinskim selima, gdje žive ljudi koji će možda trebati našu pomoć, i ako spasimo samo jedan ljudski život mi smo sretni opravdali smo sav uloženi trud”, kazao je Mihalj.
Marić je dodao kako cilj današnje konferencije nije kukanje i moljakanje.
“Ispada kao da mi nešto molimo, no tu se zapravo radi o namjenskim sredstvima koja su namijenjena za zaštitu i spašavanje građana. Mostar je jedni grad u BiH koji za svoje spasilačke službe nije izdvojio ni marke”, zaključio je Marić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare