Nedjelja, 26 svibnja, 2024

HEROJSKIM STAZAMA ARMIJE BIH: Džeko bio vođa grupa tijekom napada na Trusinu

Must Read

Prvi svjedok na suđenju za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici kazao je da je optuženi Edin Džeko sudjelovao u napadu na selo Trusina sredinom travnja 1993. godine.

Ramiz Bećiri, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH ispričao je pred Sudom BiH da je optuženi Džeko bio “u krugu komande” odreda, te da je tijekom napada na selo Trusina bio jedan od vođa grupa.

“Ja sam bio u drugoj grupi, a moj vođa grupe bio je Džeko. Naš zadatak je bio da napadnemo selo gdje su bile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Mi smo trebali ići sredinom sela, dok su druge dvije grupe išle s bokova. Mi smo prvi napali. Ja sam opalio dvije ili tri granate u kuću iz ručnog bacača i tako je počeo napad”, rekao je svjedok.

Bećiri je dodao da su pripadnici njegove jedinice u jednoj od kuća vidjeli civile hrvatske nacionalnosti kako se kriju u podrumu, nakon čega je on produžio do trgovine na kraju sela.

“Na putu sam vidio starca kako leži mrtav, ali ne znam kako je poginuo. Nakon trgovine, kad smo se vraćali, čuo se samo jedan rafal i dva čovjeka padoše, moji suborci Samko i Kokić. Izvukli smo ih i nekim autom su krenuli da ih voze, ali se auto pokvario. Tako sam ja Kokića nosio na vrh brda pješke, a Samka su nekako odvezli”, kazao je Bećiri.

Na mjestu ranjavanja, prema iskazu Bećirija, bio je i optuženi Džeko, koji je radio vezom komunicirao s “komandom”.

Nakon ranjavanja dvojice pripadnika Odreda “Zulfikar”, svjedok je napustio selo. Tek kasnije tog dana saznao je da je Samko preminuo.

“Kasnije sam saznao da su moji ubili jednu grupu ljudi, ali ne znam točno tko je pobio te ljude. Nisam ni pitao”, rekao je svjedok.

Državno tužiteljstvo optužilo je Džeku, bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri stožeru Vrhovne komande ABiH, za sudjelovanje u napadu na selo Trusina 16. travnja 1993. godine, te u ubojstvima šest civila hrvatske nacionalnosti i tri ratna zarobljenika.

Džeko je optužen i da je u rujnu 1993. godine sudjelovao u nezakonitom uhićenju osam civila hrvatske nacionalnosti, te njihovom zatvaranju u prostorije Rogića kuće u Jablanici, gdje se tad nalazilo sjedište odreda “Zulfikar”.

Tužiteljstvo BiH smatra da je Džeko maltretirao zatočene civile tako što ih je tukao i tjerao da stoje na cesti koju su granatirale jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džeko je izručen BiH u prosincu prošle godine, odkad se nalazi u pritvoru. Suđenje Džeki bit će nastavljeno 11. rujna, kada će u korist Tužilaštva BiH svjedočiti Rasema Handanović, koja je priznala krivicu za sudjelovanje u ubojstvima u Trusini i osuđena je na pet i pol godina zatvora, prenosi Justice Report online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -