Published On: Čet, ožu 20th, 2014

Hercegovinu napustilo više od 1.600 mladih

Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze “trbuhom za kruhom” u zemlje Europske unije i Amerike.
 
Frapantan je podatak da se samo u zadnjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselio iz Livna u potrazi za poslom.
Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao.
”U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih, i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama”, kazali su u Tomislavgradu za Dnevni avaz.
Većinom njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno.
Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktualniji kao sada.
Upravo, s lokalne autobusne stanice na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom.
Prepune linije
Iz autoprijevozničke tvrtke “Ćićko Commerce” iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Munchenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune.
”To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za njih”, kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove tvrtke.
Iseljavaju i iz Mostara
Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500. Ovakvih primjera, također, ima i u Mostaru.
”Moji prijatelji, mladi bračni par, prošlog mjeseca je zatvorio firmu u Mostaru, prodali su stan i otišli za Njemačku. Ona je tamo dobila posao medicinske sestre, ugovor i službeno auto. On će prvo savladati njemački jezik i vjerujem da će posao brzo dobiti”, kaže jedna Mostarka.


uskrs ephzhb