Published On: Uto, srp 17th, 2012

Hercegovački poljoprivrednici pozivaju na bojkot Konzuma

Hercegovački poljoprivrednici, nezadovoljni tretmanom na policama Konzuma u BiH, pozvali su na bojkot toga trgovačkog lanca, koji je, kako je nedavno objavljeno, samo prošle godine u BiH ostvario gotovo 300 milijuna eura prihoda, prenosi sarajevsko Oslobođenje. 
Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić i ministar trgovine F BiH Milorad Bahilj ustvrdili su kako je poziv na bojkot razumljiv. Nikšić je optužio Ministarstvo trgovine BiH da ne radi svoj posao, odnosno ono što je dogovoreno sa stranim trgovačkim lancima, optuživši za to uvozni lobi. Optužio je dopremijera i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića da podržava „najveću ovogodišnju pljačku“. Naglasio je kako Vlada F BiH treba poštovati ugovore potpisane sa stranim trgovačkim lancima jer domaći proizvođači ne mogu konkurirati uvezenoj robi.

Nikšić je ustvrdio da Vlada FBiH svojim ponašanjem uništava domaću proizvodnju te je predložio uvođenje akciza za uvozne poljoprivredne proizvode, kao što je to uradila Makedonija. Neprihvatljivim smatra da je na policama trgovačkih lanaca od 5 do 10 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda umjesto dogovorenih od 40 do 50 posto.

http://business.hr

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare