HERCEG: Hrvati u BiH najsnažniji i jedini most Bosne i Hercegovine koji je spaja s EU

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru u srijedu je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana panel rasprava u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom “Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove”.

Domaćin Konferencije bio je dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, uz sudjelovanje Josipa Brkića, zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, doc. dr. Dražena Barbarića, profesora sa Sveučilišta u Mostaru i Željane Zovko, zastupnice u Europskom parlamentu.

Sudionike Konferencije, na poziv ministra Grlića Radmana, pozdravio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg naglasivši kako se panel rasprava održava u osobito važnom političkom, pa čak i sudbonosnom trenutku za Hrvate u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

“Jasno je da se referiram na predstojeće izbore, na ukupnu situaciju s kojom se već predugo nosimo, na nužnost ali, nažalost, sada već na potpunu neizvjesnost reforme izbornog zakonodavstva u BiH. U svemu tomu, posebno snažan naglasak je na opasnosti i prijetnji za konstitutivnost, ravnopravnost i suverenost hrvatskog naroda unutar ove državne zajednice tri ustavno ravnopravna naroda. Da budem do kraja izravan – prijetnje našoj sutrašnjici! A danas, danas pogledavamo našu sutrašnjicu, promišljamo o njoj u svjetlu zajedničke europske budućnosti”, kazao je Herceg.

Dodao je kako su Hrvati u BiH najsnažniji, zapravo jedini most Bosne i Hercegovine koji je spaja s Europskom unijom.

“To je i tehnički i vrijednosno nepobitan argument. I ono što mi politički tražimo i čemu težimo zapravo su temeljne vrijednosti i političko naslijeđe zapadnoeuropske civilizacije”, kazao je Herceg čestitajući organizatorima na organiziranju Konferencije, te zaželjevši svima zajedničku europsku budućnost, koja podrazumijeva poštivanje temeljnih civilizacijskih postulata.

Premijer HNŽ-a zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske.

“Ovo je trenutak i da cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske iskažem iskrenu zahvalu za ukupne napore koje neumorno ulažu u traženju trajnoga rješenja i za naš narod s ove strane granice, tako i za BiH u cjelini”, zaključio je Herceg./HMS/