Published On: Sri, svi 4th, 2022

Milanović predložio Plenkoviću da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog Hrvata u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću u dopisu u srijedu da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti, priopćio je ured predsjednika RH.

Predsjednik RH je hrvatskog premijera upozorio da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom”.

Milanović podsjeća da je “nacionalni interes i obveza RH”, i prema ustavu i kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, “zaštita prava Hrvata u BiH koji su ujedno i hrvatski državljani, a time i državljani Europske unije”.

Hrvatska nema podršku partnera za svoje nacionalne interese

“Svaka politička destabilizacija susjedne nam države izravno utječe na sigurnost Republike Hrvatske, a oduzimanje prava Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike u tijela vlasti nedvojbeno je prijetnja političkoj stabilnosti BiH”, dodao je.

Predsjednik RH je prozvao hrvatske partnere iz EU-a i NATO-a da “nisu učinili gotovo ništa da se promijeni izborni zakon”.

“Štoviše, neki od predstavnika međunarodne zajednice sustavno su nastupali sa suprotnih pozicija i osporavali ustavna prava Hrvata u BiH. Ni javna upozorenja hrvatskih vlasti niti napori hrvatske diplomacije, koja je nastojala biti kooperativna, nisu urodili plodom, dapače, u potpunosti su ignorirani od strane naših partnera”, navodi se u dopisu.

Istaknuo je da je Hrvatska davala podršku svojim partnerima u Uniji i NATO-u kad se radilo o njihovim nacionalnim interesima, ali da oni ne čine isto za Hrvatsku, pa i kad je riječ o ulasku u šengenski prostor i OECD.

“Hrvatska načelno podržava aspiraciju Finske i Švedske”

“Kada je u pitanju nacionalni interes Republike Hrvatske, ti isti partneri nisu i ne pokazuju jednako razumijevanje i podršku. Ne samo da Hrvatska nema podršku kada očekuje zaštitu položaja Hrvata u BiH, već nema iskrenu i istinsku podršku partnera niti kod ulaska Republike Hrvatske u šengenski prostor i OECD”, smatra Milanović, dodavši da su naši partneri “često podržavali stavove treće strane”.

“Hrvatska razumije zabrinutost Finske i Švedske za vlastitu sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te načelno podržava aspiraciju tih partnerskih država za članstvom u NATO-u. Finska i Švedska su prepoznale članstvo u NATO-u kao sredstvo za zaštitu svojih nacionalnih interesa i legitimno je da žele ostvariti to članstvo”, naveo je Milanović.

Dodao je da razumije želju drugih saveznika da ove dvije države budu primljene u članstvo, ali mu je “potpuno neprihvatljiv izostanak takvog razumijevanja” za hrvatski nacionalni interes.

Pozvao je da se ubrza put BiH prema članstvu u Uniji.

Dvostruki kriteriji

“Hrvatska ne može prihvatiti ubrzano davanje statusa kandidata Ukrajini ukoliko se isti status ne dade i BiH što bi svakako stabiliziralo ne samo situaciju u toj državi, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi što je, nadam se, svima u cilju.”

Hrvatski predsjednik kaže da partneri “nerazumijevanjem i dvostrukim kriterijima partnerstva dovode u situaciju da ćemo morati poduzeti snažnije mjere u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa” jer dosadašnji diplomatski napori nisu polučili rezultat.

“Kada govorim o pravima Hrvata u BiH, ukoliko naši partneri ne žele ili ne mogu izvršiti utjecaj na predstavnike Bošnjaka da prihvate promjene Izbornog zakona, onda Hrvatska mora inzistirati da Visoki predstavnik u BiH iskoristi svoje ovlasti te nametne rješenja koja će Hrvatima u BiH jamčiti pravo da sami biraju svoje predstavnike”, naveo je Milanović.

Smatra da se Hrvatska sama mora boriti za svoje interese.

“Kao što smo se sami obranili i izborili pobjedu u Domovinskom ratu, bez da nam je itko pomagao, tako se i sada moramo postaviti kao suverena država koja štiti svoje interese i pokazati kako je Hrvatska ravnopravna članica EU i NATO-a”, poručio je predsjednik RH.

Poziva Plenkovića da održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost o BiH kako bi “pokušali utvrditi zajedničko stajalište”.

“Iako držim kako je zaštita prava Hrvata u BiH itekako dovoljan razlog za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na sjednici možemo raspravljati i utvrditi kakve su posljedice ruske agresije na Ukrajinu na sigurnost Hrvatske, a kao što ste već ranije Vi predložili”, zaključuje se u dopisu predsjednika RH hrvatskom premijeru./HMS/

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
24 dana prije

Ha ha muci u inat al te EU sljivi za sto.ti si ogranicen ko balkon milance mozes do traktoriste.putka i urbana to ti je limit.

OdroN
OdroN
24 dana prije

Iz Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u BiH komentarisali su danas pismo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića međunarodnim zvaničnicima nakon što je CIK BiH raspisao održavanje Općih izbora u oktobru.

Ocekujem da se oglasi i ambasada Amerike !!

Wotan
Wotan
24 dana prije

Nema velesile koja će stati iza Hrvata u BiH. RH se trudi diplomacijom od 2016.-17 ali SAD i Britanija i Njemačka neće stati iza nikakvih etničkih prava, njih zanima samo gradjanski model pa makar njime dali Muslimanima etno-drzavu. Prilika je bila samo 1995 kada se u Daytonu Hrvati nisu postavili kao Srbi već išli suradjivati sa Zapadom koji ih je na kraju prevario.

Iva
Iva
Šta ti kažeš na ovo?  Wotan
24 dana prije

Istina,

OdroN
OdroN
Šta ti kažeš na ovo?  Wotan
24 dana prije

sa Hrvatima iz BiH se T R G O V A L O, sada to dolazi na ”naplatu” !!

Tuđman, međutim, rezolutno odbacuje ideju da se raspravlja o povratku Hrvata u Bosansku Posavinu. Iznosi i razloge za to.
 “Pravo da se svi vrate na svoja područja nama to, sa gledišta interesa budućnosti hrvatskog naroda i hrvatske države…(ne odgovara). 
To bi značilo da mi vratimo ne 300 000 koliko je Srba otišlo, nego da mi se vrati i 150 000 u Hrvatsku 
(to je..) problem. Prema tome, ako mi tražimo da vratimo tih, recimo, 100 000 (u Bosansku Posavinu), onda moram natrag 
primiti sve ovo, a nama je važnije, kad su već istjerani da ih raselimo….“

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Wotan
23 dana prije

Da ste porazili Armiju BiH 93-94 imali bi isto sto I srbadija,ali je.i ga popu.iste.
Cak I pomoc HV ste izgubili u BiH zato neprirodno saveznistvo od 94-te

Virtaljotni desant
Virtaljotni desant
24 dana prije

Ovo se zove političarenje. Gurne u medije da saziva sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost i prozove plenkovica javno. Ovaj naravno nece jer time milanovic predsjednik koji je ceremonijalna funkcija diktira tempo plenkovicu predsjedniku vlade. Zatim ce ga milanovic prozovati da je izdajnik, a sve u sluzbi izbora. A na toj sjednici sta mogu, donijeti neki nebitni zakljucak. Cisto političarenje. Zao mi ovih nasih Hrvata koji gledaju i nadaju se necemu a ustvari ih veslaju i igraju se sa njima kao da su zadnji kusur i loze ih a opet im je ovde zivjeti sa nama i dogovarati se a ne sa milanovićem i plenkivicem al eto nek oni biraju.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
24 dana prije

Ih MILANCE nemere se u Uniju sa Genocidnom Tvorevinom RS…na sta to liči…mora se to demontirati….ne budi BUDALA

Juraj
Juraj
24 dana prije

Zoki ga svaki dan mehko pomalo dublje plenkiju stavlja 😂😂😂😂😂

Nedim NoSmoke
Nedim NoSmoke
24 dana prije

Raspada se NATO jer je Željko nepodoban. LOL

Thomson
Thomson
24 dana prije

Milanoviću puno zujiš a malo meda daješ

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
23 dana prije

Hahahahahs

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
24 dana prije

Milan Tegeltija danas : NESHVATLJIVO JE da je Bosnjacka diplomatija pobjedila Hrvatsku DIPLOMATIJU i lobiranje preko Brisela, jos Hrvatska clanica EU. :))))))))))))

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
24 dana prije

Neka je vjecna nasa bratska i prijateljska Amerika sila N01 u svijetu.Kako Amerika okom,Brisel skokom. 😀

Stranput
Stranput
24 dana prije

Mozda sam prestrog Ali kapetan Dragan je u pravu kad je reko Hrvati su kukavicke pi..ke Hrvat sam i stid me je velike vecine politicara u Hrvatskoj i BiH se ponasaju upravo kako je kapetan objasnio!

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
23 dana prije

Kako nisu kuka.icje p.cke kada se predase cetni.ima 93 kod Travnika a bili do zuba naurozani.

Phoenix
Phoenix
23 dana prije

Neveli Ruski igrac da BiH treba postati clanica NATO Saveza!

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Ideja je da Milanovic na sjednicu dodje sa transporterom i teatralno skoci sa,njega.
Na ghuzicu,jasno. Potom bi isti,grceci se od bolova zbog tako intenzivnog susreta njegovog masnog prkna sa asfaltom,pozvao na formiranje takozvane hb u BiH i saveznistvo sa Rusijom.

Gradjanska divizija: "Najtvrđa Bosna"
Gradjanska divizija: "Najtvrđa Bosna"
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Hahahahaha care