Published On: Pon, sij 7th, 2013

ZUKAN: Pripadnici HVO-a koji ilegalno primaju penzije u dvije države bit će krivično gonjeni!

Pripadnici HVO-a koji ilegalno primaju penzije u dvije države, BiH i Hrvatskoj, bit će krivično gonjeni, kazao za Al Jazeeru ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Zukan Helez

 Hrvatsko Ministarstvo branitelja, te Ministarstvo za pitanja boraca i invalida Federacije Bosne i Hercegovine u narednom periodu će izvršiti reviziju ratnog puta svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Timovi koji će “pročešljati” dokumentaciju, trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši borci uživaju u dvije zemlje, kako bi se ukinula dvostruka primanja.
Određeni i još neutvrđen broj tih osoba godinama dobiva po dvije penzije, jednu od Hrvatske, drugu od Bosne i Hercegovine, ili se čak nalaze u situaciji da iz jedne države primaju vojnu penziju, dok su u drugoj još uvijek aktivno zaposleni.
Opterećenje penzijskog sistema
Iako je revizija pokrenuta za vojna i bivša vojna lica, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je to primarno problem opterećenja penzijskog sistema, te pozdravio poteze dvaju ministarstava.
Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić isplaćivanje dvostrukih penzija po jednoj osnovi smatra nedopustivim.
“Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH”, rekao je on.
“Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke i kad to uradimo, vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere.”
Zukan Helez, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za Al Jazeeru da Ministarstvo na čijem je čelu već priprema spisak pripadnika HVO-a koji primaju boračke penzije u FBiH, a koji će proslijediti Hrvatskoj.
Kako je pojasnio, svako ko prima boračku penziju u BiH morao je dati izjavu da je ne prima u Hrvatskoj. Ukoliko se otkrije da neko prima duplu penziju, morat će izabrati iz koje države želi primati penziju, ali će i krivično odgovarati za davanje lažne izjave.
Pitanje trolista
Helez je kazao da najviše zloupotreba ima kod osoba koje ostvaruju primanja na osnovu odlikovanja Reda hrvatskog trolista, kojim je borce odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Helez je rekao da postoje podaci da su neki ljudi falsificirali dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini, kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj.
“Onaj koga nema na izvornom spisku krivično će odgovarati i morati vratiti novac”, rekao je Helez.
Upitan zašto se tek sada, 15 godina nakon okončanja rata, države rješavaju problem primatelja duplih penzija, Helez je kazao:
“Ja vjerujem da je to stvar politike. Ovo se moglo davno završiti da je bilo političke volje.”