Published On: Pon, sij 7th, 2013

Kreće se u slamanje Inzka

SARAJEVO – Lideri “četvorke” (SDP, SBBBiH, HDZ i HDZ 1990) u FBiH sastat će se ovih dana s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH kako bi razgovarali o rekonstrukciji izvršne vlasti u FBiH, objavila je agencija Fena.
No, kada će doći do sastanka kojem bi, pored predstavnika nove parlamentarne većine, trebali prisustvovati američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te predstavnici Delegacije EU u BiH, još nije sigurno.
Agencija Fena saznaje kako je sastanak bio najavljen za 8. ili 9. siječnja, ali njegovo održavanje nije potvrđeno jer su predstavnici međunarodne zajednice još uvijek na odmoru, s izuzetkom veleposlanika Moona koji je u Sarajevu.
Nova parlamentarna većina vjeruje da će pridobiti strane diplomate u političkoj borbi za preuzimanje federalne izvršne vlasti.
Smatraju da će uz pomoć Europske unije i američkog Veleposlanstva, uvjeriti Inzka da se predomisli i poništi suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva po kojoj je izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nezakonit.
Međutim, Inzko je više puta ponovio kako nema namjeru poništiti odluku ističući da za trenutno stanje u FBiH nije odgovorna međunarodna zajednica već stranački lideri.
U izjavi za Fenu Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH, kaže kako od skorašnjega sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice prvenstveno očekuje da otklone blokadu koju preko visokog predstavnika uveli suspenzijom institucija FBiH i BiH.
Naglasio je kako je odlukom o suspenziji navedeno da se suspendiraju i sve druge odluke koje su u suprotnosti s odlukom o suspenziji odluke Središnjeg izvornog povjerenstva BiH.
– Prema tome, to je osnovni izvor blokade s kojom smo suočeni jer su na neke pozicije postavili osobe koje su i prekršile Ustav jer nisu predstavnici konstitutivnih naroda, a s druge strane su prekršili i izborni zakon, kazao je Čavara.
Po njegovu mišljenju, da bi se riješila trenutna situacija, neophodno je zajedničko djelovanje međunarodne zajednice s domaćim političkim strankama.
Na pitanje kada bi se mogla očekivati rekonstrukcija federalne Vlade, Čavara je kazao kako, prema mišljenju HDZ-a BiH ”nije ni trebala biti uspostavljena ovakva vlast jer je ona i protuustavna i protuzakonita te je uspostavljena protiv temelja FBiH i BiH”.
-Prema tome što se kasnije to dogodi, bit će veće negativne posljedice na ukupno stanje u FbiH, rekao je Čavara.
S druge strane, Hrvatska demokratska zajednica 1990 od predstavnika OHR i međunarodne zajednice očekuje podršku za funkcioniranje ustavnih institucija FbiH.
U izjavi za Fenu glasnogovornik te stranke Veso Vegar rekao je kako od međunarodne zajednice ne očekuje podršku jednoj ili drugoj stranci već podršku FBiH jer je to istovremeno i podrška cijeloj državi jer se “ove negativne posljednice koje svi osjećamo sutra mogu preliti i već se prelijevaju na cijelu BiH”.
-Od OHR-a i međunarodne zajednice ne očekujemo da nam odobre poteze koje mi planiramo poduzeti. Mi želimo informirati predstavnike međunarodne zajednice o namjerama koje ćemo poduzeti u Parlamentu FBiH te ukazati još jednom na ozbiljnost postojeće situacije, odnosno paralizu izvršene vlasti sa svim negativnim posljedicama koje to ostavlja kako na javna poduzeća i gospodarski sektor, tako i na odnose u društvu, istaknuo je Vegar.
-Isto tako, očekujemo pozitivan angažman međunarodne zajednice u zaštiti ustava i zakona i ukazivanja na činjenicu da neki, umjesto da poštuju ustav i zakon, koriste sve moguće manipulacije te krše Ustav i zakon, dodao je.
Na pitanje kada bi po njegovu mišljenju moglo doći do rekonstrukcije federalne Vlade, Vegar je kazao kako bi HDZ 1990 želio da se to dogodi što prije te kako očekuje da će većina oba federalna doma uskoro izglasati nepovjerenje federalnoj Vladi.

bitno.ba | R.I.