Published On: Čet, velj 7th, 2013

HDZ90 MOSTAR: Gospodine Inzko, BiH je sekularna država

Smatramo licemjernim od strane ureda OHR-a i g. Inzka da kao sugovornike u političkom dijalogu i rješavanju isključivo političkih procesa nalazi u pripadnicima vjerskih institucija
 
Ovim putem podsjećamo ured OHR-a i g. Inzka da je po Ustavu Bosna i Hercegovina je uređena kao država sa svojim institucijama, koje imaju svoje nadležnosti. G. Inzko može primati koga hoće i želi, uostalom nečim mora opravdati svoju rekordnu plaću, međutim, nedopustivo je da otvoreno i direktno diskutira o političkim procesima sa vjerskim dužnosnicima, kao da se radi o aktivnim sudionicima u procesima koji se tiču institucija BiH, te o tome donosi zaključke i plan djelovanja.
 
Podsjećamo g. Inzka, a i one koji sebe nazivaju Klubom Bošnjaka, da je mandat gradskom vijeću istekao, u skladu sa Člankom 13.11 Izbornog zakona BiH, te da je izborni zakon domena Parlamenta BiH, nikako gradskog vijeća. Prema tome trenutno ne postoji nikakvo legalno gradsko vijeće, a samim tim niti ikakav Klub Bošnjaka (jednako kao i Klub Hrvata).
 
Aktivno sudjelovanje u političkim procesima eksponenata vjerskih institucija, kao i prihvaćanje istih kao relevantnih političkih sugovornika, osobito od strane OHR-a, vrlo je opasan presedan. Čudi nas s toga šutnja političkih čelnika i dužnosnika Hrvata u BiH, što onih legalnih, što ilegalnih. Vjerojatno, prezauzeti raznim rekonstrukcijama, što onim klasičnim, što nekim drugim, nemaju vremena za stvari od općeg interesa. Zanimljivo je da se u izjavama pojedinih čelnika iz HDZ-a BiH sve češće provlači teza kako izbora u Mostaru neće uopće biti do 2014., a slično je izjavio i čelnik SDA nakon sastanka u OHR-u. Možda oni znaju nešto, što mi, obični smrtnici, ne znamo, pa sa iskrenim nestrpljenjem čekamo da nas netko prosvijetli.
 
Na spomenutom sastanku, g. Inzko je primio i nekakvu peticiju „građana“ kao neki relevantan dokument, bez da je upitao po kojoj statistički znanstveno, ali i pravno, utemeljenoj metodologiji je ona napravljena.  Nismo upoznati da li je uz tu peticiju g. Inzku predat i službeni zahtjev Islamske Zajednice u Mostaru za povratom oko 300 nekretnina u Mostaru  u vlasništvo Medžlisa, koji je išao u gradsko vijeće. Time bi I.Z. Mostara preko noći postala vlasnikom tih nekretnina, gdje se, pored ostalog, nalaze i privatne kuće, dječji vrtići, dom zdravlja, itd. Za svaki slučaj, na našoj web stranici dajemo na uvid javnosti taj zahtjev, kako bi se vidjela i ta peticija građana.
 
PRILOG:  Islamska zajednica_Mostar_prijenos nekretnina na upravljanje.PDF
GO Mostar HDZ1990