Published On: Čet, velj 7th, 2013

GOTOVO JE S KOMŠIĆIMA: EU i SAD za elektorski izbor članova Predsjedništva BiH

Europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle dolazi 8. travnja u Mostar.
Kao najavu za ovaj posjet, jučer je zajedno s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton uputio zajedničko pismo političkim čelnicima u BiH i drugim sudionicima političkog dijaloga na visokoj razini u procesu pristupanja EU-u.
Ukratko, čelnicima i institucijama poručili su da se aktiviraju na rješavanju pitanja definiranih u Mapi puta – odluke “Sejdić-Finci” i mehanizma koordinacije, a poslali su i (predložili) konkretne amandmane na Ustav BiH i Izborni zakon BiH.
U Bruxellesu kažu da su do sada od političara u BiH dobili samo izjave. Sad naglašavaju da neće praviti ustupke po pitanju primjene presude “Sejdić-Finci”, niti dopustiti da se to pitanje rješava poslije izbora 2014.
Kako doznaje Dnevni list, visoka predstavnica Ashton i povjerenik Füle navode da od političkih čelnika na sastanku u travnju u Mostaru očekuju prezentiranje rezultata. Konkretan prijedlog ustavnih promjena kojima će se ukloniti diskriminirajuće odluke prezentira se ovih dana čelnicima političkih stranaka.
Kako piše mostarski list, Europska komisija predlaže da se u Dom naroda biraju dvije trećine izaslanika iz FBiH i jedna trećina iz RS-a i to pet Srba, pet Hrvata i pet Bošnjaka te dva iz reda “ostalih” iz FBiH i jedan iz RS-a, a koji će moći formirati svoj klub.
Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, prijedlog je, navodno, i da se oni biraju “elektorskim sustavom”, što ovom prijedlogu daje “dašak SAD-a”.
Prema prijedlogu, FBiH bi imala deset elektorskih jedinica koje bi bile zapravo sadašnje županije, dok bi RS bio jedna elektorska izborna jedinica tako da izabrani ne bi morao biti Srbin, ali bi to u praksi bio. U FBiH bi dva kandidata koja dobiju najviše elektora po broju pobjeda u postojećih deset županija postala članovi Predsjedništva BiH. Ako bi drugoplasirani i trećeplasirani imali isti broj elektora, iz utrke bi ispao onaj koji bi imao najmanju postotnu razliku.
Birači iz Distrikta Brčko bi glasovali kao da su iz FBiH ili RS-a. Za Srbe je ovo faktički i prijedlog stranaka iz RS-a, a za Hrvate bi samo teorijski moglo ne doći do izbora “autentičnog” Hrvata. Bošnjacima bi ovo trebalo biti prihvatljivo jer bi se izbjeglo novo crtanje karata, odnosno izbornih jedinica.
Pored toga, ovo bi bio džentlmenski način deliričnog rješavanja “hrvatskog pitanja”, a da formalno nema nikakvog etničkog određenja, što Bošnjaci žele izbjeći. I svi bi se mogli kandidirati, pa i “ostali” čime bi se ispunila suština presude. Rješenje za izmjene Ustava trebalo bi se potvrditi do kraja idućeg mjeseca, a cijela priča trebala bi se završiti do dolaska povjerenika Fülea u Mostar.
– Krajnje je vrijeme da netko na ovakvoj funkciji, kao što su Füle ili Ashton, kažu stvari koje su jasne. Predugo smo čekali i predugo smo ih pustili da ništa ne rade, navodi izvor Dnevnog lista iz Bruxellesa.