Published On: Wed, Dec 10th, 2014

HRVATI PREUZIMAJU VANJSKE POSLOVE a Komšić želi SIPU?

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR – Konstituirajućom sjednicom Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je održana jučer, stvorene su sve zakonske i ustavne pretpostavke za početak pripreme izbora novog saziva Vijeća ministara, odnosno imenovanje mandatara nakon provedenih konsultacija i procedure u Predsjedništvu BiH.

Ono što je u ovom trenutku izvjesno jeste da će novog predsjedavajućeg Vijeća ministara dati SDA, koja uz Demokratsku frontu (DF), HDZ BiH i Savez za promjene čini novu većinu na državnom nivou.

Ipak, računajući na već iskazane apetite među koalicijskim partnerima u odnosu na postojeće resore, teško je očekivati da bismo novu državnu vladu mogli da dobijemo oko Nove godine, kako su to govorile određene prognoze.

Ono što sada možemo pouzdano ustvrditi jeste da će nacionalni omjer u novom sazivu Vijeća ministara biti 3-3-3-1. Odnosno, od ukupno 10 pozicija, uključujući predsjedavajućeg, po tri mjesta dobiti će predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata, a jedno mjesto predstavnik ostalih, s tim što bi jedna ministarska pozicija trebalo da pripadne Bošnjaku iz RS kako bi bila zadovoljena ustavna struktura po kojoj iz FBiH ne smije biti više od dvije trećine ministara.

Prema svim prognozama, tri moguća kandidata za novog predsjedavajućeg i dalje su Adil Osmanović, Halid Genjac i Denis Zvizdić.

Od tri pozicije za Savez za promjene, dva mjesta u novom sastavu Vijeća ministara dobiće SDS, a jedno PDP (četvrto ministarstvo predviđeno u kvoti za RS, izvjesno je, pripasti će Bošnjaku iz SDA). I dok u SDS-u i dalje kalkuliraju s imenima svojih kandidata, gotovo je sigurno da će boje PDP-a u novoj državnoj vladi braniti generalni sekretar Igor Crnadak.

Saznajemo da će Savez za promjene ipak insistirati na resoru vanjskih poslova, a ovoj koaliciji trebalo bi da pripadne i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a možda i odbrane. Mirko Šarović ima najveće izglede da ponovo preuzme vanjsku trgovinu, a Crnadak je ipak bliže odbrani nego diplomaciji, iako i takav rasplet situacije nije nemoguć.

Sam Crnadak nije želio da spekulira o ovakvoj kadrovskoj križaljci.

“Što se nas tiče, očekujemo da se nakon konstituiranja Predstavničkog doma uđe u razgovore o raspodjeli resora. Kad se bude točno znalo kojoj partiji ide koji resor – onda ćemo donijeti odluku o imenima”, kaže Crnadak.

HDZ će također dobiti tri ministarstva. Iako je Željana Zovko, dugogodišnji bh. diplomat i ambasador, bila prvi pik za ministra vanjskih poslova, sve su prilike da će se HDZ ipak zadovoljiti zamjeničkom pozicijom u diplomaciji, a da će zauzvrat ponovo preuzeti financije.

Glavni kandidat za ovaj resor je Vjekoslav Bevanda. Bariša Čolak bi mogao i dalje ostati ministar pravde (što bi mu bio treći mandat!), a promet i komunikacije bi ponovo mogao dobiti Rudo Vidović, aktualni zamjenik.

“Još je rano o tome govoriti, ali mislim da sam jedno od rješenja, a to misle i drugi. U ovom ministarstvu sam kao kod kuće. Kompletne procedure i rad u Ministarstvu su mi i te kako poznati”, kaže Vidović.

Možda i najkompleksnija će biti raspodjela resora među SDA i DF-om. Uz predsjedavajućeg i jednog ministra iz RS (sigurnost ili izbjeglice, Sadik Ahmetović, a moguće i Adil Osmanović), SDA će sigurno za sebe tražiti još jedno ministarstvo (u tom slučaju oba ta resora), tako da bi DF-u pripala pozicija iz reda “ostalih”.

Kako saznajemo, ova stranka će zbog poznatih političkih bura i afera u vezi sa JMBG-om i mjestom prebivališta insistirati na civilnim poslovima, ali i na Ministarstvu odbrane. No, DF bi se, umjesto odbrane, zadovoljila i pozicijom direktora SIPA. Ukoliko DF dobije kvotu “ostali”, novi ministar civilnih poslova mogao bi da bude Damir Bećirović, član Predsjedništva stranke. U suprotnom, u ozbiljnoj igri je i Emir Suljagić, još jedan član Predsjedništva.