Published On: Sri, pro 10th, 2014

SVI SU LUDI ZA ŠAHOVNICOM: Nakon Bošnjaka i Srbin rado u Hrvate ide

Središnje izborno povjerenstvo BiH tek naknadno je ovjerilo dvije liste za Vijeće naroda RS koje će biti izabrano u srijedu jer je prilikom provjere utvrđeno da su se pojedini kandidati na tim listama drugačije nacionalno izjasnili u odnosu na lokalne izbore 2012. godine.

Kako kažu u SIP-u, lista za Klub Hrvata koju je predložio Srđan Nikolić, zastupnik u NS RS, a na kojoj se nalaze imena Ognjen Janjić i Goran Milošević, u prvi mah nije ovjerena jer se Janjić na lokalnim izborima izjasnio kao Srbin, saznaju Nezavisne novine.

Slično je i s listom iz reda ostalih koju je predložio Slobodan Lukić, član ad hoc Kluba iz reda ostalih u NS RS. On je predložio četiri kandidata i to Dubravka Macanovića, Dejana Kurtinovića, Božanu Adžić i Žanu Kušmić.

Lista nije ovjerena jer se Kurtinović takođe na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Srbin.

“Ostavljen im je rok da otklone nepravilnosti ili izvrše zamjenu, a ako to sami ne urade možemo ovjeriti liste bez njihovih imena”, rekla je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, prije naknadnog usvajanja lista.

Najsvježiji primjer mijenjanja nacionalnosti je onaj iz Sarajeva gdje su se prije otprilike mjesec dana Haris Pleho i Rasim Smajić, novoizabrani zastupnici BOSS-a u Skupštini KS, izjasnili kao Srbi. Namjera Plehe i Smajića je da prilikom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH budu izabrani u Klub Srba.

Inače, Narodna skupština RS u srijedu će izabrati delegate za Klub naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS.

Kako je odranije poznato, u Klub naroda Parlamenta BiH iz RS, zastupnici NS RS izabrat će Nebojšu Radmanovića i Sredoju Novića iz SNSD-a, Dragutina Rodića iz DNS-a, te Ognjena Tadića i Darka Babalja iz SDS-a.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, ranije je rekao kako se nada da će nakon 15. prosinca biti održana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti izabran novi saziv Vlade RS.