Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

‘HDZ-ovci se svađaju tko je izdao Franju Tuđmana, ali ne i tko je izdao Antu Gotovinu’

Must Read

tomislav-karamarko-kosor-124SVAĐAJU se tko je izdao Franju Tuđmana, ali ne i tko je izdao Antu Gotovinu.

Branitelji su jučer palili svijeće, PR-ovci štancali pamflete, holivudski glumci farbali kosu, ali kandidati za predsjednika HDZ-a postojano su šutjeli.

Pojavljivanje Ante Gotovine i Mladena Markača pred Žalbenim vijećem Haaškog suda nisu smatrali dovoljno inspirativnim za vlastitu promociju na unutarstranačkim izborima. Nije bilo pozdrava, poljubaca i izraza podrške. Čak ni domoljubnog preseravanja. Ničega.

Ante Gotovina kao da više nije tema za HDZ.

Gotovina u Haagu, Karamarko kod Tuđmana

Dok se Gotovina, “kao general i gospodin”, obraćao sudu za ratne zločine, Tomislav Karamarko obilazio je rodnu kuću Franje Tuđmana. Simbolika je vrištala do neba, ali Karamarko je svejedno šutio kao zaliven.

Onaj koji je sam sebe proglasio nacionalistom, desničarom i zaštitnikom branitelja, onaj koji ruje po komunističkim grobnicama i plaši narod Žikinim kolom, nije imao potrebu reći barem jednu prigodnu rečenicu o Gotovini i Markaču. Pa čak ni u rodnoj kući čovjeka koji je postavljen na čelo zločinačkog pothvata i koji je skrivanjem ratnih zločina i zaštitom zločinaca trasirao put generalima u Haag.

Možda zato što je upravo Karamarko dovršio posao?

Od političke optužnice do lociranja i transferiranja

Sada već davne 2001. godine, kao bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost razočarani Karamarko dao je intervju Josipu Joviću u Slobodnoj Dalmaciji, u kojem je naširoko razglabao o “političkoj optužnici” protiv Gotovine.

Baš kao što je oporbeni HDZ nekoliko mjeseci ranije na splitskoj Rivi složno zavijao u znak podrške generalima.

Četiri godine kasnije Karamarko je kao šef tajne službe locirao Gotovinu, a vladajući HDZ hvalio se kako je tim uhićenjem otvorio put pregovorima s EU.

Nitko od Karamarkovih protukandidata nije mu tu činjenicu nabio na nos. Ni jučer, ni ikada ranije.

Dado u lancima

Nije to učinio ni Darko Milinović, protukandidat koji ga je nedavno optužio za izdaju Tuđmana, ali ne i za izdaju Gotovine. Ništa neobično: i on se hvalio da oduvijek ima isti stav prema generalima, ali ne samo da se javno odrekao prijateljstva s osuđenim Mirkom Norcem, već se nije ni vezao lancima zbog Gotovine.

Pa čak ni kad su Gotovinu u lancima trpali u španjolsku maricu.

Milošević za Thompsona

O generalima ovih dana nisu ništa prigodno rekli ni Prgomet & Kujundžić, tandem poštenih domoljuba koji se hvali podrškom obitelji Tuđman. Naravno, šutio je i Ivan Domagoj Milošević, čiji je najveći desničarski domet izjava da sluša Thompsona.

Ali eto, naprasno je zašutjela i Jadranka Kosor.

Kao premijerka bila je šokirana presudom Gotovini, izazvala je skandal šaljući mu pozdrave s proslave Oluje, a sada kad bi kao šefice oporbe trebala prva užgati svijeću i namjestiti frizuru, nestala je u vidu Swarovski broša.

Zašto ne parazitiraju kao i obično?

Pa zašto HDZ-ovim kandidatima Gotovina više nije tema? Zašto ne parazitiraju na njemu sada kad je on opet u modi, a oni ponovno u oporbi, kad su strasti ugrijane, a sva sredstva dopuštena?

Možda zato što je tu Andrija Hebrang. On je ovih dana, prema pisanju Novog lista, na jednom sastanku s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora branio svog kandidata Karamarka tvrdnjom kako se Gotovina zapravo sam predao na Kanarima jer nije htio da Hrvatska bude talac njegova bijega.

Mir, mir, nitko nije kriv

Nitko ga, po toj logici, nije identificirao, locirao i transferirao. Te stoga nitko ne može biti kriv za njegovu sudbinu.

Stoga je normalno da je Tomislav Karamarko na dan Gotovinina pojavljivanja pred sudom obilazio Tuđmanovu kuću. Za njega još može tvrditi kako ga nije izdao.

Za Gotovinu je ionako već kasno.

klauski l index.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -