HADEZEJ KOJI VOLI PLATFORMAŠE: Oršulić srdačno dočekao nelegalnog Nikšića

ORAŠJE – Županiju Posavsku posjetio je jučer (13. 09) nametnuti premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić. U sjedištu Vlade ŽP u Orašju primio ga je predsjednik Vlade ŽP Marijan Oršolić. Nije mu zabranio ulaz u zgradu niti je odbio razgovarati s njim sukladno odlukama HNS-a koji ne prizna legalnost nasilno i protuustavno formiranoj Vladi. Oršulić ga je, nit manje nit više nego primio…

 U razgovorima su uz ostale sudjelovali predsjednik Skupštine ŽP Mario Jurkić, ministri u Vladi ŽP Mato Brašnić i Mato Brkić, Marijan Živković, zastupnik u Parlamentu FBiH. U Nikšićevoj pratnji bili su Mirsad Ahmetović predsjednik KO SDP i Ramiz Subašić predsjednik Sindikata ŽP. Domaćin sastanka u Orašju, premijer Marijan Oršolić istaknuo je zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom s premijerom Vlade FBiH
-Analize su pokazale da je Županija Posavska jedina Županija koja je oštećena Zakonom o raspodjeli javnih prigoda i mi smo već dali smjernice Federalnom ministarstvu financija. Moramo ispraviti nepravdu prema Posavini koja postoji zbog Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji ih dovodi u neravnopravan položaj u odnosu prema drugima. Rebalansom proračuna F BiH za Posavsku Županiju predviđeno je 5 milijuna maraka poticaja i 24.rujna trebao bi zasjedati Odbor međunarodnog monetarnog fonda. Ispunili smo sve uvjete, nadam se da će prva tranša biti vrlo brzo operativna. Obećao sam premijeru Oršoliću da ću nastojati vrlo brzo uputiti barem polovicu ove tranše prema Posavini kako bi donekle pomogli Proračunu, istaknuo je premijer Nikšić.

Inače, kroz razgovor u Vladi Županije Posavske smo se dotaknuli svih tema, od pitanja poticaja financijski neodrživim županijama, do pitanja poticanja u poljoprivredi i pristupa određenim fondovima na razini Federacije, gdje je objektivno Županija Posavska do sada bila u neravnopravnom položaju. Isto tako razgovarali smo o dijelu dionice auto ceste i smatram da je s te strane napravljen značajan iskorak, jer prema informacijama koje imam već je oko 92% eksproprijacije zemljišta završeno i za to je plaćeno oko 6,9 milijuna, što je značajan poticaj za ljude koji ovdje žive. Svakako kad koncem godine započnu radovi na 11 km auto ceste, to će dodatno podići razvoj Županije.“ istaknuo je premijer Nikšić.

-Uz sve teme vodili smo razgovore posebno oko poljoprivrednih šteta koje su načinjene i oko reguliranja poticaja. Dotaknuli smo se auto ceste Žepče-Zavidovići-Banovići-Tuzla-Orašje koja je od iznimnog interesa za Orašje, zatim oko auto ceste Odžak-Doboj i gradnje mosta preko rijeke Save. Jedna od tema bili su problemi na graničnim prijelazima u svezi cjenika određenih roba, zaključio je predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić.

Zadovoljstvo tijekom razgovora i optimizam izrazio je i predsjednik Vlade ŽP mr. sc. Marijan Oršolić.

Naslovnica