Published On: Pon, ruj 17th, 2012

Krije li se Abu Talha u Istočnom Mostaru?

Harun Mehičević zvani Šejh Harun za koga australska policija i obavještajne službe sumnjaju da se nalazi na čelu radikalne skupine okupljene oko centra Al Furqan, u kojem je prije nekoliko dana pod optužbom da je bio suučesnik u pripremi terorističkog napada uhitila Adnana Karabegovića (23), nalazi se u Mostaru.

Nakon što su australski i domaći mediji prenijeli vijest da je u pretresu Al Furqan centra u Melbuorneu Australska federalna policija (AFP) i obavještajna služba (ASIO) uhitila Karabegovića, te da je s njim povezan i Mehičević, posljednji se javio u ured SIPA-e u Mostaru.

Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžić rekla je da je Mehičević saslušan u nazočnosti tužitelja i da je pušten kući, jer australska policija za njim nije raspisala tjeralicu. Mehičević je, kako doznaje Dnevni list, odbacio bilo kakve veze s terorizmom i uhićenim Karabegovićem.

Mehičevićeva majka s kojom su novinari jučer razgovarali također je oštro odbacila sve optužbe na račun njezinog sina.

“Ovo je šok. Moj sin je došao na odmor i vidjeti roditelje. U SIPA-i su mu rekli da ide kući i da mirno spava, da ga nitko ne traži. On nije pobjegao iz Australije. Da je nešto kriv, ne bi ga pustili iz Australije. Sve što se piše nije istina. Moj sin je došao sam vidjeti roditelje. Ja sam sad došla iz Australije i znam kakav je on tamo. U Australiji ovo nije prvi put da to rade, sada je zbog filma”, kazala je gospođa Mehičević.

Nije htjela odgovoriti je li njezin sin na čelu skupine okupljene oko centra Al Furqan niti je li pripadnik vehabijskog pokreta. Australski mediji jučer su objavili kako su pripadnici islamske radikalne skupine iz Melbournea, iz koje potječe i uhićeni Karabegović, imali nekoliko terorističkih kampova u okolici Melbournea, te da najmanje osam članova ove skupine potječe iz Bosne i Hercegovine.

Australski “Herald Sun” objavio je intervju s bivšim članom ove skupine, koji se u međuvremenu povukao, nakon što je shvatio da propagiraju mržnju i radikalan stav. U međuvremenu je Damir Arnaut, veleposlanik BiH u Australiji, Ministarstvu vanjskih poslova i sigurnosnim agencijama naše zemlje uputio diplomatsku urgenciju s oznakom “vrlo hitno”, u kojoj upozorava na sve posljedice uhićenja Karabegovića, koji je osumnjičen za pripremanje terorističkih napada u Australiji.

Karabegović, Bosanac je koji od sedme godine živi u Australiji, po hitnom postupku optužen je po četiri točke optužnice. Policija sumnja da je jedna od potencijalnih meta napada bila i čuvena Opera u Sydneyju.

Na Facobook stranici ovog centra u razdoblju između 22. i 25 kolovoza su objavljeni audiosnimcima kojima izvjesni Abu Talha upozorava da su se agenti ASIO infiltrirali unutar centra Al Furqan.

Australska istražna tijela vjeruju da su Mehičević i Abu Talha ista osoba, koja trenutačno boravi u našoj zemlji, o čemu u svojoj urgenciji bh. vlasti upozorava i veleposlanik Arnaut.

“Posebno zabrinjava činjenica da je na istoj Facebook stranici objavljena vijest o obraćanju Abu Talhe uživo iz Bosne 5. rujna. S obzirom na ozbiljnost ovog slučaja, na mogućnost da je navedeni Abu Talha, i eventualno Mehičević, ukoliko se radi o istoj osobi, još u BiH, te na posljedice koje ovaj slučaj može imati po imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Australiji, sugeriramo da se razmotri što skorija ponuda pomoći nadležnim australskim tijelima, bilo diplomatskim putem ili nekim drugim kanalima”, navodi veleposlanik Arnaut.

Inače, kako navode tamošnji mediji, Mehičević je još prije deset godina bezuspješno pokušavao zagovarati radikalnu verziju islama unutar bošnjačke džamije “Noble Park” u Melbourneu, nakon čega je s nekolicinom istomišljenika otvorio centar Al Furkan.

Australski mediji citiraju i imama “Noble Park” džamije Ibrahima ef. Omerdića, koji je potvrdio da je Mehičević radikalizirao stvari do te mjere da se zalagao da muslimanima ne bude dopušteno ni glasovati.

Međutim, prema medijskim izvješćima iz Australije, ugledni članovi bh. zajednice u Melbourneu uspjeli su umnogome smanjiti utjecaj Mehičevićevog djelovanja u ovom gradu.

Karabegović je uhićen u akciji australske policije, koja je samo tijekom noći između srijede i četvrtka izvela 11 pretresa. Navodno su tijekom tih pretresa pronašli i USB stick na kojem se nalaze nasilni ekstremistički materijali, a pronašli su i određenu količinu naoružanja. Prema pisanju australskog lista “Herald Sun”, kod Karabegovića su pronađeni i primjerci Al Qaidinog magazina “Inspire”, na čijoj naslovnici se našla i jedna od najvećih australskih znamenitosti – Opera u Sydneyju.

Australska federalna policija u zajedničkoj akciji s policijom Victorije izvela je u četvrtak ujutro i 12. pretres, a sve u potrazi za naoružanjem, računalnom opremom i terorističkom dokumentacijom. U nalogu za pretres centra Al Furqan policija je navela da traži materijale u vezi s 11 osoba starosti između 22 i 40 godina i informacije u vezi s 12 adresa.

Imam obližnje bošnjačke džamije u Noble Parku, Ibrahim Omerdić, kaže da je šeik Harun odveo skupinu “radikalnih sljedbenika” iz njihove džamije prije oko deset godina i osnovao Islamski centar Al Furqan.

– Oni su radikalizirali teme koje su se odnosile na muškarce i žene. Govorio je da muslimanima nije odobreno glasovati, kazao je Omerdić.(Dnevnik.ba/Bljesak.info)

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare