Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

HDZ 1990: Inzko da povuče suspenziju ili nelegalna federalna vlast da odstupi kako bi se formirala zakonita i legitimna

Must Read

Predsjednik HDZ 1990 i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić izjavio je da se vode intenzivni razgovori oko rješavanja institucionalne paralize na razini države i u Federaciji BiH. Ljubić je kazao kako je razgovarao ili će razgovarati sa svim predsjednicima većih parlamentarnih stranaka.

Do vikenda ima dogovorene sastanke s političkim liderima u Sarajevu, a također ima namjeru telefonski ili izravno obaviti razgovore s predsjednicima stranaka iz Republike Srpske, kako s pozicija predsjednika stranke tako i s pozicije predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine s ciljem da sjednica zakazana za utorak, 23. listopada 2012., prođe u demokratskoj atmosferi bez obzira koja će se stranka naći na vladajućoj ili oporbenoj strani. Za stranku koja se nađe u oporbi ponajprije će to biti njezin izbor jer je bilo dovoljno vremena za dogovor i kompromis.

HDZ 1990 će zajedno s HDZ BiH na osnovu ranijega sporazuma sudjelovati u vlasti koja će imati demokratski i narodni legitimitet kako na razini države tako i u Federacije BiH, kazao je Ljubić za BHT

Jučer je, također, održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) na kojoj je pružena nepodjeljena podrška  Ljubiću i Draganu Čoviću predsjedniku HDZ BiH za smjer u kojem vode pregovore o parlamentarnoj većini, promjeni Ustava i promjeni Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

Na pitanje novinara oko prekompozicije vlasti u Federaciji i mogućeg sudjelovanja HDZ 1990 u njoj Ljubić je izjavio da je postojeća vlast neodrživa zbog toga što nema potporu u Paralemntu F BiH i što je od samoga formiranja nelegitimna jer u njoj nije predstavljena većinska izborna volja hrvatskoga naroda.

Najbolji način za brzu promjenu vlasti jest da Visoki predstavnik povuče svoju odluku o poništenju odluke Središnjeg izbornoga povjerenstva, a ako on to ne uradi, onda je odgovornost postojeće izvršne vlasti, koja nema potporu ni u Prlamentu F BiH, da podnese ostavku.

HDZ 1990 poziva predsjednika i dopredsjednike Federacije kao i postojeću Vladu da podnese ostavku kako bi stvoriti uvjete za formiranje nove legalne i legitimne izvršne vlasti u F BiH koja bi bila u funkciji svih naroda i građana.

U protivnom zadržavanje postojeće vlasti će eskalirati novim nepodnošljivim problemima i za građane a i za samu tu vlast, smatraju u ovoj stranci.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -