Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Hadžić: Tihić manipulira informacija, da ima neki dogovoreni dokument objavio bi ga

Must Read

Nakon nove runde bilateralnih razgovora lidera stranaka, iz SDA su jučer izrazili uvjerenje da stranke iz RS te HDZ BiH i HDZ 1990 neće u ponedjeljak podržati smjenu tri njihova ministra u Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, iz SDP-a su jučer poručili da lider SDA Sulejman Tihić “manipulira informacijama” kada tvrdi da je dogovorio novu većinu u kojoj će biti SDA, ali ne i SDP. O novoj rundi bilateralnih pregovora u SDS-u, kako je to  “Nezavisnim novinama” kazao lider ove stranke Mladen Bosić, ne znaju ništa “i ti ih razgovori ne obavezuju”.

Sve ovo, u najkraćem, upućuje na to da će u narednih nekoliko dana, kada se očekuje i sastanak čelnika SDP-a i SNSD-a, te u ponedjeljak i utorak, na sjednicama oba doma parlamenta BiH, biti izuzetno burno.

Iz SDA su uoči sjednice Glavnog odbora (GO) stranke istakli da postoji preliminarni dogovor sa SBiH o koaliciji na državnoj razini te dodali da očekuju da sljedećeg tjedna profunkcionira nova parlamentarna većina.

Tihić je ponovio da će na federalnoj razini veoma teško biti uspostaviti parlamentarnu većinu bez SDP-a, ali i bez SDA. On smatra da će pat pozicija trajati neko vrijeme, ali da se to ne smije dogoditi na državoj razini.

Na pitanje imaju li garanciju SBiH da će ući s njima u vlast, Tihić je odgovorio da imaju preliminarni dogovor i da će SBiH tu odluku donijeti u svojim organima.

“O našem dogovoru s dva HDZ-a i Strankom za BiH sve će biti poznato sljedećeg tjedna. Već smo obavili razgovore sa svim liderima stranaka i očekujemo sljedećeg tjedna da parlamentarna većina profunkcionira”, rekao je Tihić.

Predsjednik GO SDA Halid Genjac nakon sjednice Odbora potvrdio je da je SDA sa SNSD-om postigla dogovor o novoj parlamentarnoj većini “čiji sadržaj neće biti objavljen do ponedjeljka”.

“Dogovor će ovisiti i od ostalih stranaka. Treba pustiti da se razgovori obave, jer se iz sata u sat prilike mijenjanju”, istakao je Genjac te naglasio da nitko u BiH ne može precizno odgovoriti kada će biti kraj rekonstrukcijama vlasti.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, međutim, vjeruje u drugi scenarij.

“Tihić nema nikakva jamstva za to što tvrdi, jer da ima neki dogovoren dokument, on bi odmah bio objavljen. Međutim, vrlo brzo ćemo vidjeti je li nešto obećao što se dopalo Dodiku, je li u pitanju ozbiljna koncesija na štetu BiH”, rekao je Hadžić.

Mehmed Bradarić (SDP), delegat u Domu naroda bh. parlamenta, smatra da još nitko ne zna kakav je sastav nove parlamentarne većine.

“Nisam siguran da će se trakavica završiti za sedam dana. Kada je u pitanju smjena Lagumdžije, ako SDA ima parlamentarnu većinu – neka to i uradi. Mi nećemo povlačiti mehanizme kao SDA kada su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ali, nisam siguran da imaju većinu”, istakao je Bradarić.

Da formiranje nove većine ipak neće biti nimalo jednostavno, da se naslutiti i iz stava predsjednika SDS-a Mladena Bosića. On je  ustvrdio da nikakva rekonstrukcija Vijeća ministara nije prihvatljiva, već samo dogovor o novom.

“Ne znam na osnovu čega Tihić bazira svoje izjave, jer ukoliko postoji neki novi dogovor, on je postignut bez nas i nas to ne obvezuje. Većina ne postoji, ona je rasturena i mi nemamo nikakve nove obveze ni prema kome”, rekao je Bosić, ističući da je SDS ostao pri stavu da podrži smjene ministara SDA, ali i Lagumdžije te Denisa Bećirovića, čija je smjena inicirana upravo od SDS-a.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, rekao je da će se Predsjedništvo stranke u ponedjeljak očitovati o prekompoziciji vlasti na držvanoj, ali i nižim razinama.

Veso Vegar, glasnogovornik  HDZ 1990, ustvrdio je da će se do ponedjeljka iskristalizirati stav u vezi s novom parlamentarnom većinom s obzirom na to da predstoji još bilateralnih sastanaka i telefonskih razgovora s liderima stranaka.

Odluku o smjeni Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti, Muhameda Ibrahimovića, ministra obrane, i Fuada Kasumovića, zamjenika ministra financija, trojca iz SDA u Vijeću ministara, donio je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a na zahtjev Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a.

Smjenu su u Zastupničkom domu parlamenta BiH već podržali SDP, SBB, dva HDZ-a, kao i SNSD i SDS, ali je ona zapela u Domu naroda, nakon što se SDA pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Nakon što je Ustavni sud BiH ustvrdio da nije bilo povrede nacionalnog interesa, nema više pravnih mehanizama da oni ne budu smijenjeni, u slučaju da bude dovoljno ruku (većina glasova) te da delegati SDA ne napuste sjednicu prije ili u tijeku glasanja. Međutim, u međuvremenu su se političke okolnosti promijenile i stoga je krajnje neizvjesno što će se događati na sjednici ovog doma u ponedjeljak.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -