Subota, 13 travnja, 2024

HARVARDSKI INSTITUT: BiH je etnički najraznolikija europska država

Must Read

Nakon BiH, zemlje sa najvećim brojem etničkih grupa su Belgija, Švicarska, Latvija, Estonija, Luksemburg, Makedonija i Moldavija.

Od ostalih zemalja regije Balkana, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Srbija, Turska i Grčka su etnički vrlo homogene države.

Posmatrano na evropskom nivou, etnički najmanje raznolike zemlje, odnosno zemlje sa najmanjim brojem različitih etničkih grupa su Francuska, Italija, Portugal, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Poljska, Austrija, Island, Irska i Holandija.

Istraživanje je provela grupa od pet profesora ekonomije i međunarodnih odnosa sa Instituta za ekonomska istraživanja na Harvard Univerzitetu na osnovu podataka iz nekoliko izvora kao što su Enciklopedija Britannica, Centralna obavještajna agencija (CIA) i Međunarodna grupa za prava manjina. Profesori sa Harvarda su proveli istraživanje na 650 etničkih grupa u 190 zemalja svijeta kako bi dobili uvid koje zemlje su najviše etnički heterogene, a koje najviše etnički homogene, odnosno raznolike.

Prema rezultatima njihove studije, zemlje u Evropi i sjeveroistočnoj Aziji su najviše etnički homogene u svijetu, dok su u Subsaharskoj Africi najviše etnički raznolike. Prema istom istraživanju, Amerika je u sredini ove dvije vrijednosti, dok su bogatije i naprednije zemlje uglavnom etnički homogene. Afričke zemlje su u etničkom smislu najraznolikije, a Uganda ima najviši stepen etničke raznolikosti, nakon koje slijedi Liberija, dok se 20 etnički najraznolikijih zemalja svijeta nalazi u Africi.

Od zemalja u Aziji, Japan i Koreja su najviše etnički homogene države. Isto istraživanje zaključuje da je veći dio Amerike etnički vrlo raznolik, počevši od SAD-a preko Centralne Amerike, pa sve do Brazila, i to najviše zbog dugogodišnjih procesa doseljavanja iz drugih zemalja na te prostore. Na području Bliskog istoka postoje velike varijacije u pogledu etničke homogenosti, što je jasno da je prostor koji se proteže od Maroka, pa do Irana mnogo manje monolitan nego što se misli. Prema studiji profesora sa Harvarda, Iran je jedna od etnički najraznolikijih zemalja na tom području.

klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -