Subota, 13 travnja, 2024

HARTMANN O ALIJI I KRVAVIM RUKAMA REALPOLITIKE: Laž je da je Zapad ostao zatečen masakrom u Srebrenici

Must Read


SARAJEVO – U Sarajevu je sinoć održana promocija knjige “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”, autorice Florence Hartmann, koja je u proteklim tjednima izazvala šokove u jednom dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.
Po prvi puta javnost je mogla čuti sljedeće teze:
1. Laž je da su velike sile ostale zatečene masakrom u Srebrenici. Potpuno suprotno, međunarodni su posrednici puno prije na vodstvo u Sarajevu vršili pritisak kako bi pristalo na razmjenu teritorije u istočnoj Bosni – prostora Žepe i Srebrenice prije svega. Pri tome se operiralo  idejama kako bi bilo dobro da “četnici uđu u Srebrenicu i zakolju 5.000 Bošnjaka”, jer bi se time stekle pretpostavke za združenu vojnu intervenciju Zapada i definitivno okončanje rata.
2. Alija Izetbegović je oklijevao i prepustio „Srebrenicu hirovima zapadnih sila, te na milost i nemilost Mladićeve vojske“.
Ovo štivo je svjedočanstvo o autoričinom istraživanju o pozadini daytonskog procesa i njegovoj povezanosti sa zločinom u Srebrenici.
Hartmann je kazala kako knjiga proistječe iz vrlo pažljivog čitanja postojećih dokumenata i izvještaja koji su do sada bili zapostavljeni od medija i javnosti.

“Zaključak knjige ne mijenja ništa o tome tko je kriv u Srebrenici. Govori o kontekstu i o odgovornosti Zapada što je omogućio da se dogodi kontekst u kojem su snage Ratka Mladića mogle izvršiti ono što su namjeravale. Glavna točka je također da proces koji je doveo do Daytona nije započeo kao moralna reakcija na zločine u Srebrenici nego je započeo prije, na proljeće 1995. godine, i dio tog procesa je bio napuštanje zaštite Srebrenice, Žepe i Goražda “, rekla je ona.
Florence Hartmann, francuska novinarka i autor više istraživačko-publicističkih djela, 11 godina je radila za vodeći francuski list “Le Monde”, za koji je izvještavala o događajima koji su prethodili ratu u bivšoj Jugoslaviji, kao i o samom ratu. Bila je glasnogovornik i savjetnik tužitelja na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.
Haški tribunal ju je 2011. osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu zbog otkrivanja tajnog dogovora koji su tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću suci Tribunala sklopili sa Srbijom.
Promocija knjige je održana u prepunoj dvorani Sarajevskog ratnog teatra uz sudjelovanje Emira Habula, Srđana Dizdarevića, Zlatka Dizdarevića i Damira Uzunovića.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -