Published On: Sub, ruj 7th, 2013

Harčenko odbija optužbe o pristranosti u BiH: Rusija je ‘zaštitnik’ Daytona

Politički odnosi Ruske Federacije i BiH generalno se mogu ocijeniti prijateljskim. Nastavljen je politički dijalog, postoji međusobno razumijevanje, a to je potvrđeno i kao rezultat posjete ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Moskvi krajem svibnja ove godine – izjavio je u razgovoru ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.Podsjetio je da je tada potpisan sporazum o liberalizaciji viznog režima, što je u svakom slučaju korak naprijed u razvoju političkih odnosa.

– U svakom slučaju ne postoji nikakav problem koji je rezultat sukoba interesa između Rusije i BiH – kaže Harčenko. Kada su u pitanju događanja unutar BiH, navodi da Rusija kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) prati situaciju u BiH i, u okviru Daytona, traži da ima utjecaj samo na osnovu mogućnosti koju je Dayton dao, između ostalog i Rusiji, kao jednom od garanata implementacije Sporazuma.

– Poruka, odnosno djelatnost PIC-a, koju sam spreman objasniti više puta jeste da mi, kao Rusija, tražimo više političkih razmišljanja i više političkog dijaloga unutar Vijeća za implementaciju mira, u OHR-u, s visokim predstavnikom… i što manje, ako je moguće da ga uopće nema, tzv. mikromenadžmenta. To apsolutno nije zadaća PIC-a, to je samo trošenje napora i vremena. PIC je stvoren za politički dijalog i za pomoć, a to je najvažnije, stranama u BiH, bez ikakvog miješanja u unutarnje stvari, a kamoli za neke sitne stvari sa strane – rekao je ruski veleposlanik.

Uprkos tako izrečenom stavu, često se čuju optužbe da je Rusija pristrasna, da se postavlja kao “zaštitnik” Republike Srpske i njenog rukovodstva.

Veleposlanik Harčenko apsolutno odbija takve optužbe i navodi da je Rusija “zaštitnik” Daytona, odnosno međunarodnog prava i, naprimjer, da prilikom službenog susreta Sergej Lavrov-Zlatko Lagumdžija nije izrečen stav da je Rusija pristrasna ili jednostrana.

– Još jednom mogu da ponovim da je točka u našem razmišljanju Dayton, pri čemu su kritike uvijek moguće. Međutim, realnost je da osim Daytona za sada ne postoji ništa. U budućnosti su čak i neophodna poboljšavanja, ali naš stav je samo striktno na osnovu domaćih odluka i uzimanja u obzir realnosti. A sada očito unutar BiH ne postoji spremnost za neke promjene Daytona, bez obzira  na to da li je moguće nešto bolje – rekao je.

Što se tiče neispunjavanja zadataka svih strana u BiH kada su u pitanju reforme, Harčenko misli da problem nije vezan za Dayton, nego više za nepostojanje spremnosti svih unutar BiH da dođu do racionalnog kompromisa.

– Sada svaka strana misli na svoj interes, a kompromis je kada svaka strana nešto dobije i nešto gubi. To je zakon života. To je naša veoma jednostavna, ali za sada najvažnija poruka o bilo kojem pitanju, uključujući i presudu “Sejdić-Finci”, za koju je bitan dogovor unutar FBiH, jer je RS iznijela svoj stav – kazao je Harčenko.

Govoreći o ekonomskoj suradnji između dviju zemalja, ambasador Harčenko konstatira da napretka svakako ima, posebno ako se situacija uporedi sa stanjem kada je došao u BiH u septembru 2009. godine.

– Uspjeli smo napraviti nekoliko važnih koraka naprijed i Rusija je sada prisustna u cijeloj BiH, ali ipak nema potpune ravnoteže. Pitam se da li je ravnoteža između RS-a i Federacije ovdje uopće potrebna. Ovo nije matematika, ovo je ekonomija. S polazišta Rusije, bez obzira na to da li je neki projekt u RS-u ili Federaciji, u Rusiji se smatra da se ostvaruje u BiH. Kod nas, bilo u vladi bilo u biznisu, nitko ne pravi nikakve razlike, ne postoji nekakava politička želja ili strategija da se više surađuje sa Republikom Srpskom – rekao je.

Kaže, međutim, da je objektivna realnost da trenutno za biznis u Republici Srpskoj ima nekih pogodnosti i naravno da biznis koristi situciju, uključujući proceduru odlučivanja koja olakšava realizaciju projekata.

 

FENA