Utorak, 21 svibnja, 2024

HARČENKO: Glasanjem o Siriji prekršen i Daytonski sporazum

Must Read

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je žaljenje što je BiH podržala, kako je rekao, jednostranu i štetnu za reguliranje Rezoluciju o Siriji u Općoj skupštini UN, ali i zbog dodatnih komplikacija uzrokovanih načinom glasanja kojim je prekršen Ustav BiH i Daytonski sporazum, te izazvana politička krizu unutar BiH.

“Zbog toga vodimo računa da podrške Rezolucije nije zajednički stav u BiH”, istakao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da je, nažalost, umjesto suradnje i zajedničkog napora u rješavanju međunarodnih pitanja, takav način glasanja imao dvostruko negativan učinak.

“Rusija kao jamac Daytonskog minovnog sporazuma polazi od toga da je vođenje međunarodne politike u nadežnosti Predsjedništva BiH u vezi sa svim pitanjima”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da se međunarodna pitanja ne mogu izdvajati po važnosti, ali da hitnost koju zahtijeva rješavanje problema u Siriji još daje dodatnu zabrinjavajuću pozadinu problemu kršenja Ustava BiH u procesu odlučivanja.

“S obzirom na činjenicu da nije razriješeno ni pitanje oko rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, kršenje Ustava BiH u načinu odlučivanja u okviru vođenja međunarodne politike zemlje je samo još više zakompliciralo političku krizu u BiH”, rekao je ruski veleposlanik.

Bocan-Harčenko je izrazio nadu da u budućnosti više neće biti takvih primjera kršenja Ustava i Daytonskog sporazuma, jer izazivaju dodatnu napetost unutar BiH.

Govoreći o mogućem usporavanju europskog puta BiH, kao posljedice problema koji je rezultat kršenja Ustava u okviru vođenja međunarodne politike, Bocan-Harčenko je istakao da je to u ovom trenutku najveća briga europskih partnera.

On je naveo da je Ruskoj Federaciji veoma stalo do odnosa i stava BiH prema Rezoluciji o Siriji.

“Posebno bih istakao činjenicu da je BiH u protekle dvije godine bila u Vijeću sigurnosti UN i smatramo da imamo s vama dobar vanjskopolitički dijalog”, rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski veleposlanik je naveo da je iznalaženje uravnotežnog rješenja, prekid vatre i nasilja u Siriji i široki dijalog svih političkih strana jedan od međunarodnih prioriteta Ruske Federacije.

“Rješavanja sukoba u Siriji, kao i pitanje rezolucije u Općoj skupštini UN, među ključnim je u vanjskopolitičkoj agendi Ruske Federacije. Rusija se zalaže za uravnotežno rješenje i prekid vatre”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je pojasnio da Rusija smatra da je Rezolucija o Siriji koja je krajem prošlog tjedna usvojena u Općoj skupštini UN štetna, jer nije izablansirana i pokazuje naklonost prema oporbi, a svu kritiku usmjerava na sirijske vlasti.

Bocan-Harčenko je pojasnio da je Ruska Federacija zadržala dosljedan stav o Rezoluciji koja je, prema njegovim riječima, prošla samo nekoliko promjena kozmetičke prirode, ali u principu ostala neizbalansirana.

“Usvojena Rezolucija je takva da nosi lošu političku poruku”, dodao je Bocan-Harčenko.

Ruski veleposlanik je napomenuo da je stav svoje zemlje o situaciji u Siriji, ali i Nacrtu rezolucije iznosio više puta tijekom političkih sastanaka i u medijskim istupima kako uoči glasanja u Općoj skupštini UN, tako i nakon usvajanja, kako je nazvao “štetne rezolucije”, pojašnjavajući zašto je Rusija glasala protiv.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na izravno lobiranje i pritisaka predstavnika zapadnih zemlja za ishod glasanja u Općoj skupštini UN, ruski veleposlanik je rekao da je nediplomatski komentirati stavove i aktivnosti drugih kolega.

“Nije tajna da sam vodio razgovore i imao obvezu da svima, koji imaju interesa čuti, prenesem stav Rusije. To sam, međutim, činio u okviru diplomatskih razgovora. Takođe, oglašavao sam se i u medijima jer je Sirija aktualno pitanje, pa tako i stav Rusije o situaciji u toj zemlji”, dodao je on.

Veleposlanik Bocan-Harčenko odbacio je tvrdnje pojedinih medija da je i on sudjelovao u aktivnom lobiranju za ruski stav kada je u pitanju Sirija.

“Polazimo od toga da BiH sama odlučuje o svom stavu u vanjskopolitičkim pitanjima. Mi samo objašnjavamo svoje stavove, gdje za to postoji interes, bez ikakvog pristiska. Objašnjenje nije pritisak”, naglasio je on.

Opća skupština UN je 3. kolovoza s 133 glasa za, 12 protiv i 31 uzdržanim usvojila Rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija. Rezolucija osuđuje sirijski režim zbog upotrebe teškog naoružanja.( Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -