Published On: Pet, svi 28th, 2021

Hajka umjesto komunikacije: Brutalno etiketiranje novinara portala Dnevnik.ba

Vođenje hajke protiv političkih neistomišljenika postao je uobičajen način ophođenja bošnjačke političke javnosti sa svim osobama koje odstupaju od njihove unitarističke agende. ovoga puta, na meti bošnjačkih profesionalnih “hajkača” našli su se portal Dnevnik.ba, njegov urednik Jurica Gudelj te novinarka Gloria Lujanović. U Sarajevu, dakle, ništa novo.
dnevnik.ba

Da se Hrvate, njihove političare i politike redovito iz političkog Sarajeva etiketira fašističkim i ustaškim na to smo već navikli.

Novost je, međutim, da se takve epitete više ne udjeljuju samo hrvatskim političarima već i istaknutim hrvatskim medijima, novinarima i urednicima. I to ne čine političari već, na žalost, i novinari i mediji.

Tako je  tjednik Stav, kojeg u Sarajevu nazivaju propagandnim biltenom SDA, cijeli jedan tekst posvetio portalu Dnevnik.ba, uredniku tog portala Jurici Gudelj i novinarki Gloriji Lujanović.

Već u naslovu teksta, “Evo zore, evo dana, evo Jure i Dnevnika.ba”,  Gudelja su, varijacijom stiha ustaške pjesme “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”, usporedili s ustaškim časnikom Francetićem, a portal kojeg uređuje nazvali “fašističkim internetskim smećem”.

Uzgred, u istom tekstu i iz istih razloga napali su i istaknutu novinarku portala Dnevnik.ba Gloriju Lujanović.

Zašto su Gudelj i Lujanović za “Stav” fašist, a Dnevnik.ba “fašističko smeće”?

Zbog objavljene vijesti kako su navijači FK Sarajeva, mirotvorskog naziva “Horde zla”, upale na trening i pretukli dvojicu nogometaša “Bordo tima”- jednog Hrvata i jednog Srbina.

Kolegicu Lujanović etiketirali su i kao omiljenu “nazovi spisateljicu” “skribomana” Miljenka Jergovića.

Tako se valjda na jezik Stava prevodi višestruko nagrađivani knjizevnik čije su knjige prevođene na nekoliko svjetskih jezika.

Tu vijest objavili su i brojni drugi mediji i izvan BiH i njezinu točnost još nitko, koliko mi je poznato, nije demantirao.

No, to nije smetalo novinaru “Stava” Nedimu Hasiću da izdvoji samo jedan mediji i dvoje novinara tog medija i nacrta im metu na čelu proglašavajući ih fašistima.

Sve da su kolege s Dnevnik.ba i objavili netočnu vijest, a nisu, novinari profesionalci ne bi postupili kao što je postupio novinar Stava.

Za Boga miloga svi možemo pogriješiti.

Kolegama bi skrenuli pozornost da su objavili netočnu vijest, proslijedili demantij, stali u njihovu obranu ako bi i kada bili izvrgnuti napadima.

No, Stav i njihov novinar, postupili su drugačije.

Nazivajući kolegu Gudelja fašistom a  “fašističkim smećem” portal Dnevnik.ba, jedan od najutjecajnijih hrvatskih online medija u BiH, koji može biti uzor u poštivanju profesionalnih standarda mnogim drugim medijima, što potvrđuje i činjenica da je član Vijeća za tisak u BiH, a kolega Gudelj član Žalbene komisije ove institucije, Hasić i “Stav” su se samoizopćili iz novinarske zajednice i prometnuli u klasične huškače, preciznije SDA-e botove. Mašala.

Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x