Published On: Tue, Aug 20th, 2013

SINIŠA DAMIRU: Pitanje povezivanja hrvatskog juga nije pitanje kojim će se baviti Sarajevo

‘Pitanje povezivanja hrvatskog juga je pitanje Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a ne pitanje političkog Sarajeva.

O tome odlučujemo mi, tj. odlučujemo zajedno u partnerstvu s našim kolegama članicama EU-a, na koji način ćemo najbolje povezati hrvatski teritorij”, komentirao je za HRT ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavu ministra prometa BiH Damira Hadžića da se most za Pelješac neće graditi. Ministar Hadžić nedavno je svojom arogancijom zgranuo i službeni Zagreb u kojem je otvoreno prijetio izgradnjom Pelješkog mosta. Službena Banjaluka i Mostar osudili su istupe ministra Hadžića i ogradili se od nasrtaja Sarajeva u unutarnja pitanja susjedne države. Javnost u Hrvatskoj pak ne razumije da Hadžićev stav nije stav cijele BIH nego bošnjačkog entiteta u njoj. I to tek jednog djela istoga.

Očekuje se kako će Studija izvedivosti o modelima povezivanja juga Hrvatske biti gotova 22. rujna, a Hajdaš Dončić odbacuje navode kako je dovršetak Studije odgođen.

”Rok je rujan i ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture kao korisnik studije će u rujnu dobiti od konzultanata, koji su izabrani zajedno od strane i Hrvatske i Europske komisije, rješenje predizvodljivosti na koji najbolji način povezati hrvatski jug.

Kada kažem najbolji način govorimo o načinu gdje Hrvatska može dobiti minimalno 50% besplatnih sredstava. Dakle ne komentiramo do 22. rujna, tako je potpisano, a sve drugo su špekulacije”, kaže Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić nije htio komentirati je li točno da je Vlada odustala od ratifikacije Sporazuma o granici s BiH koji su potpisali Izetbegović i Tuđman 1999.

”Za sporazum je uvijek potrebno dvoje. Znamo da je situacija u BiH što se tiče odlučivanja kompleksnija nego bilo gdje drugdje, pričekajmo isto tako i o tome”, dodao je.