Published On: Sri, ruj 25th, 2013

Hadžiomerović: Dogovorili smo se da ne otkrivamo ništa kako ne bismo frustrirali građane

”Ne možemo otkrivati detalje našeg dogovora oko Mostara niti naš prijedlog jer bi to izazvalo frustracije”, kaže šef mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović upitan jesu li SDA i HDZ postigli ikakav dogovor oko rješenja mostarskog problema uoči sastanka stranačkih izaslanstava SDA i HDZ-a u četvrtak u Sarajevu.

“Dogovorili smo se da ne idemo u medije i ne otkrivamo ništa da ne bismo frustrirali građane. Uvijek se nađe neka druga strana komentirati i rušiti, a ne znamo ni što će biti od toga. Nema smisla da pravimo probleme dok se ne postigne dogovor”, kaže Hadžiomerović.

Potvrdio je kako su se stranačka tijela SDA i HDZ-a BiH iz Mostara sastala dva puta u zadnjih dvadesetak dana te razmijenili stavove i mišljenja.

“Dogovor je da se Mostar rješava u paketu s rješenjima za dvije županije – HNŽ i SBŽ, te s nekim spornim pitanjima na razini Federacije i države, kao i pitanjem izbora”, objašnjava Hadžiomerović.

Ni nakon inzistiranja da otkrije svoj najnoviji i konačan prijedlog za Mostar, Hadžiomerović navodi da ne može ništa konkretno kazati jer, ako u Mostaru i dođe do dogovora, on neće značiti ništa ako se ne dogovore druga pitanja iz paketa.

SDA je stava da se Mostar treba podijeliti na više općina. U početku su zagovarali šest, kako je to i bilo do ujedinjenja grada, a nakon toga su u javnost izišli s brojem četiri. Također, posljednjih nekoliko mjeseci pojavile su se i informacije kako su SDA i HDZ tajno dogovorili podjelu Mostara na dvije općine.

Što se tiče HDZ-a, oni posljednjih godinu dana zagovaraju princip da Mostar bude jedna općina i jedna izborna jedinica.

Šef mostarskog HDZ-a BiH Slađan Bevanda je kazao kako se razgovaralo, ali da nikakav dogovor nije postignut. Ni on nije želio otkrivati detalje.

“Što će biti za dva dana na sastanku stranačkih izaslanstava i hoće li doći do dogovora ne znam”, kaže Bevanda. On je nedavno također potvrdio kako se Mostar rješava u paketu sa “Sejdić – Finci” te hrvatskim pitanjem u BiH.

Mostar, koji jedini u BiH nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH i nemogućnosti dogovora oko izmjena Izbornog zakona vezanih za Mostar i promjena u gradskom Statutu, skoro dvije godine je talac raznih političkih dogovora.

Jesu li SDA i HDZ uopće išta dogovorili ili je u pitanju jedan u nizu propalih pokušaja, uskoro će biti poznato.