Published On: Sri, ruj 25th, 2013

Potvrdimo Bošnjake kao evropski narod

Uzimajući u obzir važnost predstojećeg popisa stanovništva na budućnost Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na bošnjački narod, kojem je stoljećima diskriminiran i negiran njegov istinski i stvarni nacionalni identitet, Savez za bolju budućnost je jučer, 24.9.2013. godine, u sali Općine Stari Grad Sarajevo, organizirao javnu tribinu pod nazivom “BOŠNJACI, BUDITE BOŠNJACI!”

U prepunoj sali govorili su predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, te akademik prof.dr. Muhamed Filipović. Predsjednik SBB-a namjerno je izabrao općinu Stari Grad, kao srce i kontinuitet bošnjaštva, da baš s ovog mjesta započne kampanju „BOŠNJACI, BUDITE BOŠNJACI“.

„Svaki popis stanovništva je u jednoj multinacionalnoj, multikonfesionalnoj i multikulturalnoj državi i prvorazredno političko pitanje. I nemojte da nas plaše time da se radi o tobožnjoj politizaciji. Mi smo jedna od najjačih stranaka u BiH i bit ćemo, akobogda, 2014. najjača. Naša je prvorazredna obaveza i pravo da našim Bošnjacima kažemo, da ih upozorimo, da ih mobiliziramo, da budu ono što jesu – Bošnjaci, i da očuvaju svoj nacionalni kontinuitet“, istakao je predsjednik SBB-a.

Pored toga, naglasio je kako su neke stranke prije 20 godina izdavale novinu koja se zvala „Muslimanski glas“, dok je predsjednik SBB-a 15. septembra 1993. godine, u opkoljenom Sarajevu pokrenuo novinu koja se zvala „Bošnjački avaz“.

„Zbog te činjenice, mi iz Saveza za bolju budućnost nemamo razloga da se retroaktivno osjećamo da smo Bošnjaci. Mi nikada nismo zbunjivali druge pričom o tome šta je naša vjera i šta je naša nacija i zato danas potpuno kompetentno možemo glasno govoriti o bošnjaštvu kao nacionalnoj kategoriji.“

Prepuna Velika sala Općine Stari Grad Sarajevo, pokazatelj je da je bošnjački narod, nasuprot svim podvalama koje se pokušavaju nametnuti s ciljem razbijanja brojnosti Bošnjaka, ipak svjestan svog nacionalnog identiteta, koji će se na predstojećem popisu, konačno, jednom i zauvijek, institucionalno i zvanično potvrditi kao jedan od evropskih naroda!

http://sbbbh.ba/saopcenja/5522-potvrdimo-bosnjake-kao-evropski-narod