HADŽIĆ: Zaštitit ćemo Neum (Čime žicom?)

Damir_Hadzic_SDP_novaNEUM – Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Damir Hadžić obećao je jučer Neumljanima kako neće prihvatiti nikakvo rješenje koje će ići na štetu ovog grada pa tako ni koridor kroz Neum za koji oni misle da nije dobro rješenje.
Hadžić se sastao jučer u Neumu s načelnikom općine Neum Živkom Matuškom i drugim predstavnicima lokalne vlasti kako bi razgovarali o koridoru koji bi trebao ići kroz Neum i povezati sjever i jug Hrvatske, a protiv kojeg su se pobunili i mještani i vlasti ovog primorskog gradića. 
Čvrsta obećanja 

– Imamo čvrsta obećanja da se ništa neće uraditi bez suglasnosti lokalne zajednice i interesa općine Neum. Očekujemo da Hrvatska da novi prijedlog kako povezati sjever i jug ove zemlje, a ne oštetiti područje općine Neum, izjavio je nakon sastanka načelnik Živko Matuško. On naglašava kako lokalna zajednica nije za koridor koji će presijecati Neum na dva dijela. On ističe kako je na sastanku razgovarano i o boljoj povezanost Neuma i unutrašnjosti BiH.

Dogovor ministara 

Izgradnju koridora kroz Neum kako bi Hrvatska ulaskom u EU dobila slobodan prolaz kroz BiH i povezala svoj krajnji jug s ostatkom teritorija dogovorili su ministri prometa naše zemlje i RH, Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić.
Budući da Hrvatska traga za rješenjem slobodnog prolaza s jednog na drugi dio svog teritorija, na nedavnom sastanku ministara Hadžića i Dončića dogovoreno je da hrvatska strana podnese inicijativu za sporazum o izgradnji spojnih dionica na autocesti E65 (neumski koridor), dok će istovremeno, na bazi reciprociteta, Bosna i Hercegovina podnijeti inicijativu za sporazum o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković – Ploče.
Predstavnici općine Neum, kao i predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Neuma, pobunili su se protiv izgradnje koridora kroz Neum.
“Nismo za taj koridor, jer bi Neum rascijepio na dva dijela, a prolazio bi i kroz vodozaštito područje. Mi smo za autocestu kroz Popovo polje, a očekujemo da će s nama netko razgovarati. Što nama znači prolaz zagrađen žicom, što mi imamo od toga? Mi ćemo znati zaštititi svoje dvorište i svi smo jedinstveni”, poručili su Neumljani.