Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Hadžić: Autocesta na koridoru 5C mogla bi biti završena do 2020.

Must Read

Cijeli koridor 5-C od Bijače do Svilaja mogao bi biti završen do kraja 2020. godine – izjavio je danas u Sarajevu ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić prilikom otvaranja Trećeg bosanskohercegovačkog kongresa o cestama.

Kongres je okupio oko 400 stručnjaka iz zemlje i inozemdstva i prilika je, kako je kazao ministar Hadžić, za razmjenu iskustava, sticanje novih znanja da bismo planiranje, studiranje, projektovanje, financiranje, zaštitu okoliša, sigurnost, građenje te upravljanje i održavanje cesta učinili boljim nego do sada.

Koridor 5-C dio je paneuropske transportne mreže i kičma cestovne mreže BiH.

Ministar Hadžić je kazao da se u gravitacijskom području autoceste na koridoru 5-C nalazi polovica stanovnika BiH koji ostvaruju 60 posto bruto domaćeg proizvoda.

Govoreći o trenutnim aktivnostima na realizaciji autoceste na koridoru 5-C Hadžić je rekao da je nedavno završena izgradnja dionice Bilješevo-Kakanj (10 km), gradi se poddionica Drivuša-Gorica (3 km) i poddionica Gorica-Bilješevo (3km), zatim buši tunel Vijenac (2,8 km), završava se poddionica Bijača-Kravice na samom jugu (4 km) i grade se dvije poddionice na dionici Tarčin-Lepenica – Tarčin-Suhodol (5 km) i Suhodol-Lepenica (5 km).

Hadžić je kazao da je u tijeku postupak izbora izvođača radova na dionici Vlakovo-Lepenica (10 km) te da je izvršen izbor izvođača radova na dionici Kravice-Zvirovići (5 km) i da ubrzo počinju radovi na toj dionici.

Za dionicu Doboj-Modriča (46 km), za koju postoji glavni projekt vode se razgovori u EBRD-u u vezi s osiguranjem financijskih sredstava za izgradnju na principu koncesije.

Hadžić je dodao da je u tijeku postupak za izbor izvođača radova na međudržavnom mostu preko rijeke Save. Također, završavaju se glavni projekti na dionici Tarčin-Konjic u dužini od 20 km i u tijeku je izražavanje interesa za izradu glavnog projekta na dionici Zvirovići-Počitelj.

Dodao je da je u tijeku postupak eksproprijacije zemljišta za 26 km autoceste za koje postoje urađeni glavni projekti i za koje će nakon eksproprijacije biti raspisani tenderi za izbor izvođača radova. To su dionice Svilaj – Odžak (10 km), Gračanica-Klopča (9 km) i Tarčin-Zukići (5 km).

U tijeku je i izbor izvođača radova za autocestu Doboj-Banja Luka, dionica Doboj-Prnjavor (37 km), završava se izrada glavnog projekta za brzu cestu Lašva-Nević polje (20 km).

Za autocestu Tuzla-Žepče (62 km) u tijeku je izbor projektanta za izradu planske i projektne dokumentacije, a za autocestu Tuzla-Orašje (61 km) završava se studijska i projektna dokumentacija.

Za dionicu Tuzla-Brčko, dodao je Hadžić, ponovo se raspisuje tender za izradu glavnog projekta za dionicu Orašje-Brčko.

”Ovi podaci govore da su autoceste u BiH najveće gradilište. Intenzivno gradimo autoceste koje su prema razultatima Studije podobnosti prihvaćene od međunarodnih financijskih organizacija i ocijenjene kao izuzetno rentabilni projekti.” – kazao je Hadžić.

U posljednjih godinu dana, po njegovim riječima, u prvi plan su stavljeni domaći izvođači radova koji su u prilici raditi i graditi, bilo izravno kao izabrani izvođači, bilo kao podizvođači i na taj način stječu reference za buduće poslove u zemlji i inozemstvu.

Treći bosanskohercegovački kongres o cestama organiziralo je Udruženje konzultanata inžinjera BiH (UKIBiH) uz podršku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Sudionicima su se u uvodnom dijelu kongresa obratili i predsjednik UKIBiH Ešref Gačanin, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hido Biščević i generalni direktor ERF-a (Udruženje za ceste EU) Christophe Nicodeme.

Istaknuli su da treći bh. kongres o cestama ima za cilj stvoriti putokaze za nove strategije razvoja cestovne infrastrukture, ukazati na nova moguća tehnička rješenja, upoznati državne institucije o stavovima stručnjaka i stvoriti odgovorniji odnos prema održivom razvoju cestovnog transportnog sustava.

Teme dvodnevnog kongresa tretiraju aktualni položaj cestovne infrastrukture u BiH i EU i njen budući razvoj.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -