Subota, 22 lipnja, 2024

Haag osudio Srbe na 1125 godina

Must Read

Beograd — Haški tribunal je od osnivanja osudio 89 osoba na 1380 godina zatvora, od čega najveći broj čine Srbi, koji su osuđeni na ukupno 1125 godina.
Svi ostali zajedno su osuđeni na ukupno 255 godina.
Hrvatski odvjetnik  Željko Olujić smatra da je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju politički sud koji je kažnjavao u skladu sa stavom politike koja je govorila da su Srbi najviše krivi, pa Hrvati, a zatim svi ostali.
“Politika je stalno bila prisutna i u sudu, a ne samo u tužiteljstvu, koje zbog pravičnosti i objektivnog utvrđivanja materijalne istine nije smjelo biti. Upravo ti nedostaci doveli su pravdu do rugla, pa ovaj sud neće ostati u povijesno upisan kao sud pravde. U njemu su odlučivali politički stavovi velesila” kaže Olujić.
On ističe da je na ishod suđenja utjecalo i to što su angažirani  suci  iz cijelog svijeta koje nisu dovoljno poznavali specifičnost događanja na prostoru bivše Jugoslavije, a da je suđenje dodatno otežavalo dislociranost od mjesta zločina i službeni jezik suda.
Hrvatski odvjetnik  Ante Nobilo, koji je zastupao generala HVO Tihomira Blaškića, izjavio je da se u svakom od procesuiranih predmeta Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju može naći 101 zamerka.
“Haški sud je krenuo od procjene CIA-e da su Srbi krivi 70 posto, Hrvati 20, a Bošnjaci 10 i da su održavali taj balans koji su trebali pokriti trojica hrvatskih generala, ali nije ispalo kako su arhitekti to zamislili po procjenama CIA-e. Ali, te procjene nisu problematične s obzirom na to da su Srbi vodili rat u RH i BiH preko marionetskih država i najveća odgovornost je objektivno na njima” navodi Nobilo.
Od ukupo 1.380 godina zatvora i 89 osuđenih osoba:
– 67 Srba, ukupno 1125 godina zatvora
– 14 Hrvata, 183 godine zatvora
– petorica Bošnjaka, 41 godinu zatvora
– dvojica Albanaca na 19 godina
– jedan Makedonac na 12 godina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -