Subota, 25 svibnja, 2024

Guardian: Srpski huligani su organizirani kao policija

Must Read

Britanski Guardian objavio je opširnu analizu navijačkih skupina s područja Balkana, s posebnim naglaskom na one iz Srbije i Makedonije. “Dok su huligani na drugim mjestima stigmatizirani, nasilni navijači u Makedoniji i Srbiji imaju utjecaj i siju strah, zato što imaju tijesne veze s političarima. Za vrijeme ratova ’90-ih, tribine najjačih klubova bile su regrutni centri za paravojne jedinice diljem bivše Jugoslavije”, pišu Britanci
 
Najpoznatiji od njih bili su ‘Tigrovi’, kojima je zapovijedao Arkan
Britanski Guardian objavio je opširnu analizu navijačkih skupina s područja Balkana, s posebnim naglaskom na one iz Srbije i Makedonije.
– Dok su huligani na drugim mjestima stigmatizirani, nasilni navijači u Makedoniji i Srbiji imaju utjecaj i siju strah, zato što imaju tijesne veze s političarima – piše Guardian.
Za vrijeme ratova ’90-ih, tribine najjačih klubova bile su regrutni centri za paravojne jedinice širom bivše Jugoslavije, piše britanski list.
Najpoznatiji od njih bili su “Tigrovi”, jedinica uglavnom formirana od navijača beogradske Crvene Zvezde, kojima je zapovijedao gangster Željko Ražnatović, poznatiji kao Arkan.
Stariji vođe ovih bandi ili su ubijeni, ili su isporučeni sudovima za ratne zločine, ali nova generacija ultrasa u regiji i dalje slovi kao ozlogašena, čija ruka doseže dalje od tribina, i ima moć u društvu i politici.
Srpski huligani učestvovali su u prosvjedima protiv održavanja gay parada, a nedavno su punili novinske stupce zbog maltretiranja na rasnoj osnovi mlade reprezentacije Engleske.
Nekolicina stručnjaka tvrdi da su političari i udruge navijača zatvoreni u simbioznom odnosu. Velike političke stranke imaju povijesne veze s nogometnim klubovima i njihovim navijačima. Međutim, oni poriču postojanje bilo kakve veze s najagresivnijim navijačima.
Veza između huligana i političkih stranaka u vladi oslabile su u odnosu na ’90. Srpski najmoćniji ultrasi usredotočili su se na organizirani kriminal, koristeći huliganizam kao štit.
Beogradski šef policije Saša Todorović, odgovoran za suzbijanje nasilja na sportskim događanjima, tvrdi da kriminalne bande oponašaju hijerarhiju u policiji.
– Postoje različiti rangovi, od zapovjednika do stražara, i svatko ima svoju ulogu – kaže Todorović.
Milan Stanić, šef odjela za javnu sigurnost, kaže da takvi navijači gledaju samo financijsku korist, iako oni sami tvrde da ih pokreće patrotizam, država ili religija.
Uz to, Stanić ističe kako mnogi vjeruju da su sudovi prema njima blagonakloni. Kako sam kaže, jedan navijač Partizana bejzbolskom je palicom udario navijača suparničke ekipe u slabine i za to dobio samo godinu dana uvjetne kazne.
– Sumnjam da je takva kazna primjerena, ili da djeluje kao primjer drugima – zaključuje Stanić za Guardian.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -