Published On: Čet, ožu 24th, 2022

Grmoja: Hrvati trebaju formirati treći entitet; Bauk: Neka izaberu bošnjačkog člana Predsjedništva; Kapulica: Sve je počelo s Mesićem; Škoro: HDZ je kriv; Zekanović: Strah me

U sinoćnjem Otvorenom gostovali su Škoro, Grmoja, Zekanović, Kapulica i Bauk. Neplanirano, kako je priznao i voditelj, dobar dio rasprave potegao se o situaciji u Bosni i Hercegovini.

– Moram priznati da me strah. Hrvatima je situacija u BiH nikad gora, osim u ratu. Nemamo prikriveno bojkotiranje promjena.  Bakir Izetbegović je jasno i glasno rekao da ne želi mijenjati ovaj izborni zakon, nakon višednevnih razgovora je odustao od toga. Stvorio je svoju političku poziciju na način da kada bi pristao na promjene da bi izgubio izbore. On sad mora birati hoće li riskirati svoju političku propast ili će riskirati da država ode u propast. Poznavajući njega bojim se da bi se mogao dogoditi ovaj drugi scenarij. Tu je Hrvatska i mi preko EU možemo i preko Daytonskog sporazuma, možemo odraditi dosta toga. Bruxelles i Ankara imaju veliku utjecaj, ali se mogu dogovoriti. Mislim da oni mogu utjecati da Hrvati dobiju jedan status. Mora se donijeti, rekao je Zekanović

BiH bez Hrvata ne bi bila BiH, dodao je Miroslav Škoro koji se obrušio na HDZ, ustvrdivši između ostalog da je hrvatski HDZ potaknuo cijepanje HDZ-a BiH te tako doprinio slabljenju položaja Hrvata.

– Bitno je da mi podržimo odluku hrvatskog naroda u BiH da se njihov glas čuje. Hrvatska mora poslati glasnu poruku. Hrvata je manje, ali su konstitutivni narod, kazao je Škoro.

– Predsjednik Tuđman je priznao BiH kao državu triju konstitutivnih naroda. Ejup Ganić je u svojoj knjizi da u potpunosti razumije Franju Tuđmana jer je u strahu od toga da će doći trenutak kada će drugi birati predstavnike hrvatskog naroda, rekao je Mario Kapulica te ustvrdio da je hrvatska politika u prošlosti pravila velike greške glede odnosa prema ovom pitanju, apostrofirajući izjavu Stipe Mesića iz 2000. kada je rekao da su Hrvati u BiH problem Sarajeva, a ne Zagreba.

Bauk je rekao da bi se Hrvati trebali organizirati i birati bošnjačkog člana Predsjedništva, dodavši nakon toga da se šalio i da mu smeta što se previše vremena posvetilo ovoj temi.

Mostovac Grmoja je rekao da Hrvati trebaju, ako na koncu ne dođe do dogovora prije ovogodišnjih izbora, pronaći rješenje kroz treći entitet. Kazao je da su ga sarajevski mediji razapeli proteklih dana zbog izjava o bošnjačkoj politici spram Hrvata.

Dnevnik.ba

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
12 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srbče

3 gradjanska entiteta,je jedino riješenje.Onda bi nestale potrebe za nacionalizmom ,onda bi se ispunila želja bakiru da se mogu kandidovati i sejdić i finci,iako svi znamo da niko nebi za njih glasao ako bi to bilo u ovim uslovima,a u uslovima kad imaš 3 entiteta onda i rom ako brani i zastupa interese entiteta,može da ga predstavlja u predsjedništvu.I ne može da se desi neka bošnjačka manipulacija.Tu bi komšić imao 5000 glasova maximum,i to u bošnjačkom entitetu.

renegade

Nevjerovatno! Nakon što nas je HDZ uvukao u rat protiv naroda sa kojim nikada prije nismo ratovali, koji smo zvali cvijećem, čijih je tisuće pripadnika došlo u Hrvatsku i učesvovalo u Domovinskom ratu, nakon što je u 30 godina vladavine opustošio hrvatska naselja u Bosni i Hercegovini, predao Posavinu Srbima, nakon što je sa predratnih 750 tisuća Hrvata brojka spala na jedva 300 tisuća, nakon pljačkaške privatizacije koju je predvodio – zna se tko… HDZ i talje tvrdi da su drugi krivi za položaj i nestajanje Hrvata iz BiH!
Koliko moraš biti malouman da ovako nešto popušiš?

Srbče

Sta hoćeš reći,kako je taj narod sto je slao dobrovoljce u domovinski rat,zelio dobro Hrvatskom narodu hahahaha pa ih je poklao u srednjoj bosni.Bas lijepo od vas.Sve je to bilo opravdano vi ste branili bosnu i imate pravo ubiti svakoga ko zeli napraviti drugačiju bosnu od one koju vi proklamujete.Ali ne brini ništa uskoro ćeš imati Bosnu po svojoj mjeri ali sa jedno 5 miliona Ukrainaca u njoj,budi siguran u to.I sta misliš koga će oni više da vole.Čik pogodi.

Šaćir soros

DJIKANE SVETOSAVSKE teroriste neće sigurno…djikani rusi su ih protjerali

vitina

uvukao u rat protiv naroda sa kojim nikada prije nismo ratovali” ovo ti je teška laž što si napisao. Cijela naša povijest od 15 stoljeća je obilježena ratovima gdje su na suprotnoj strani bili predci današnjih Bošnjaka-muslimana. Većina naših junaka od tih vremena pa naovamo su iz bojeva protiv onih čiju su vojsku popunjavali predci današnjih Bošnjaka-muslimana.
To što ti zagovaraš nije opstanak i sloboda, nego čisto podaništvo.

Šaćir soros

To su Austro-ugarski vojnici a ti si HRVAT od 1920….

nisam kriv

Sikter prljavo balinče !

Srbče

NAj bolja solucija je da se naprave 3 entiteta i da distriht Brčko bude prestolnica BiH.Sarajevo nije zaslužilo da bude glavni grad BiH,nikad to nije ni bio.stalno su samo sebi uzimali,to je okupatorska prestolnica,formirana od strane osmanlija.Pa onda može da bude i prestolnica osmanlijskog entiteta.A da ne pričam da nisu dovoljno multietnični dabi bili glavni grad,protjerali su sve nebošnjake i uvezli bošnjake iz srbije.Dovode Arape i treba im dati šansu da postanu to što žele,Sarajabad.

Lamza

I to je poklon mošnjama.

Šaćir soros

Mi bošnjaci smo glupi što slušamo.

vitina

“Trla baba lan da joj prođe dan”. Dosta je više priče, jer je voda došla do grla. Hrvatska mora uvoditi mjere protiv oni koji ugrožavaju nacionalna prava Hrvata u BiH i koristiti svaku priliku gdje može kazniti one koji Hrvatima ukidaju njihova nacionalna da ih kazni.

Lamza

Samo treći entitet.