Čović za HRT: Stav je vrlo logičan i jasan – nema formalno pravnih uvjeta za održavanje izbora

Neuspjeh još jednog kruga pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine dodatno komplicira ionako veoma složenu političku situaciju u toj zemlji.

Nažalost, nakon devet mjeseci upornog rada oko izmjena Izbornog zakona, mislili smo da smo dan prije završetka bili pri samom kraju, ali nismo uspjeli, izjavio je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, za središnji Dnevnik HTV-a.

SDA i njihovi predstavnici stalno su dodavali neke nove uvjete, dodao je.

– Krenuli smo s provedbom svih presuda suda u Strasbourgu i odluka Ustavnog suda, a završili ovlastima u Federaciji, pokušaju ukidanja Doma naroda, što bi bila radikalna izmjena ustava BiH i Federacije i to nismo mogli prihvatiti kao temu za razgovor, rekao je Dragan Čović.

Objasnio je izjavu oko toga da postoji mogućnost da se prije izbora dogovori izborna reforma, usvajanjem određenih zakonskih rješenja u Parlamentu.

– Osnova svega je parlament BiH i ta dva doma. Ustavni sud je stavio van snage određene odredbe Izbornog zakona oko Doma naroda, nešto slično kao što je bilo i oko Mostara prije 12 godina. Postoji mogućnost da tu promjenu napravimo, ali isključivo kako je rekao, Ustavni sud kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako to nije napravljeno, stav je vrlo logičan i jasan – nema formalno pravnih uvjeta za održavanje izbora, rekao je.

Dodao je kako im je preostalo još malo vremena da pokušaju napraviti “blitz” dogovor oko onoga što smo više-manje usuglasili kroz pregovaračke procese oko Doma naroda i predsjedništva i to usvojimo u parlamentu BiH.

Na pitanje ima li tu suglasja, Čović je rekao kako će se teško naći suglasje s SDA.

– Oni traže da ostane status quo, da imaju ambijent koji su do sada imali, da mogu Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva, ali i klubove u Domu naroda. Oni će nastaviti s dosadašnjom političkom pozicijom u pregovorima. Nadam se da će kod Bošnjaka biti sve više onih koji će razumjeti da se nikada više ne smije dogoditi da se Hrvatima biraju predstavnici. Hrvati moraju imati mogućnost legitimnog izbora inače ćemo imati još dublju političku krizu, istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na Europski sigurnosni kompas.

– Ogroman uspjeh naše diplomacije. Šalje se posebna poruka za BiH da se odražava ono što jest Ustav, što jest Daytonsko-pariški sporazum u ustavnoj jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Vjerujem da nam to može olakšati vremenski period ispred nas da se dogovorimo oko onoga gdje smo se razišli, rekao je Čović istaknuvši kako im taj dokument može jako puno pomoći.

Kad je riječ o izborima u listopadu, rekao je kako ne postoje ni formalno pravni uvjeti, ni politički, a ni tehnički uvjeti da se oni održe.

– Ako se i dogodi da se organiziraju razmišljat ćemo i o takvoj varijanti. Gledat ćemo najkritičniji period kao da nemamo uopće više dogovora oko izbornog zakona i kako riješiti pitanja koja smo definirali precizno kroz dva zaključka – kako zaštiti poziciju Hrvata. Mislim da ćemo naći sukladno Ustavu najprihvatljivije rješenje za naš narod, ali i BiH, naglasio je.

Komentirao je i prijetnje koje dobiva.

– To je redovito i ne smije nas destabilizirati. Institucije BiH trebaju brinuti o tome, a mi ćemo se i dalje zalagati za potpunu ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, zaključio je.

Video Čovićevog gostovanja pogledajte OVDJE.

 

bild.ba