Published On: Sub, sij 26th, 2013

Grigorije, biskup hercegovački!

DUBROVNIK – Vladika hercegovački Grigorije predstavio se kao hercegovački biskup usred televizijskog prijenosa! Nesvakidašnji gaf izrekao je u pravoslavnoj Crkvi Svetog Blagoveštenja u Dubrovniku prije dva dana gdje je hercegovački vladika Grigorije sa dubrovačkim biskup om Matom Uzinićem služio moleban za jedinstvo svih hrišćana.

– Za nas koji smo hrišćani to je vrlo značajno: postoji nejedinstvo među hrišćanima, nejedinstvo u vjeri, postoji razlikovanje u učenjima… 11 vijekova smo bili zajedno. Znamo Hristovu zapovijest da svi budemo jedno, da je to cilj hrišćanskog života. Ali isto tako znamo da mi sad ne možemo napraviti taj korak… Isto tako znamo biskup dubrovački i ja, kao biskup hercegovački, da treba da napravimo korak koji možemo… – kazao je vladika Grigorije. Najbizarnije od svega – vladika se tokom govora nije ispravio.
Živica Tucić, vjerski analitičar, kaže da vladika Grigorije nije pogriješio jer su riječi biskup i episkop istog značenja.
– Vladika Grigorije nije pogriješio – riječi biskup i episkop su istog značenja. Rusi i Grci nemaju dva značenja, dok kod Srba postoji to razlikovanje. U svakom slučaju, nije pogriješio, može sebe da nazove biskupom – tvrdi Tucić i dodaje: – Poljaci pravoslavci za svog episkopa kažu biskup. Ne treba prenagljivati, nema priče tu.
Politički obojen 
Vladika Grigorije nikada nije krio svoje simpatije prema Borisu Tadiću, pa je tako vladika bački Irinej, na sjednici Sabora SPC, poslije predsjedničkih izbora izjavio saučešće vladici Grigoriju jer je njegov favorit izgubio.
– Primi moju  sućut povodom Borisovog poraza, ali Toma Nikolić je pobijedio – rekao je Irinej bački pred šokiranim vladikama. Međutim, Grigorije mu nije ostao dužan, pa je rekao da nema nikakav problem s tim i da svi znaju da je njegov stav da bi bilo mnogo bolje da je pobijedio Tadić.

(Kurir)