Greta Thunberg drži predavanja u EP: „Naša kuća gori, a vi pričate“

Švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg nazvala je klimatski zakon EU “kapitulacijom”, prenosi The Independent.

Ništa manje nego tijekom govora u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje su je ugostili ugledni zastupnici s kojima u nacionalnim parlamentima ne znaju kud bi, švedska učenica je rekla da su klimatski zakon koji je podnijela EU samo “prazne riječi”. Thunberg je političare optužila za „pretvaranje“. Puna „znanja“ o mogućnostima EU, ekonomskim pokazateljima ili utjecaju zelene tranzicije društvo općenito, prema njenom apsolutno neupitnom mišljenju, „europski političari vode prazne razgovore pretvarajući se da će to pomoći da se izbjegne izvanredna situacija“. Koja izvanredna situacija? Ako predstoji smak svijeta, recite nam, pobogu, da potrošimo ovo malo ušteđevine ili se na brzinu zadužimo i priuštimo si što sanjamo, jer ćemo ionako ubrzo pomrijeti.

“Nećemo biti zadovoljni putem koji nije zasnovan na znanosti i koji nam neće pružiti najveću šansu da zaštitimo buduće životne uvjete i život Zemlje u nama poznatom obliku. Ovaj klimatski zakon je kapitulacija. Priroda se ne dogovara i ne možete se baviti fizikom. Nećemo vam dopustiti da se predate“, opet je grmjela Greta Thunberg, kao kad je histerično zaurlikala, kao  Johnny Weissmüller u najboljim danima, “How dare you?”

 

VIDEO: Antologijski urlik: “How dare you?”

The Independent podsjeća da je Europska unija dogovorila paket mjera prema kojem bio do 2050. godine trebala postati “ugljično neutralna“. Istodobno, Međuvladino vijeće UN-a za klimatske promjene upozorava da čak i ako zemlje diljem svijeta uspiju postići „neutralnost ugljika“, prosječna godišnja temperatura će svejedno porasti za 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Kako sad to? Da ponovimo: „Čak i ako zemlje diljem svijeta uspiju postići „ugljičnu neutralnost“, prosječna godišnja temperatura će svejedno porasti za 1,5 stupnjeva“.

„Unatoč činjenici da će takvo globalno zagrijavanje negativno utjecati na okoliš, posljedice će biti manje izražene nego ako se prosječna godišnja temperatura povisi za više od 1,5 stupnjeva Celzijevih“, tvrdi Međuvladino vijeće UN-a za klimatske promjene i zbunjuje ljude, jer nas svakako čeka globalno zatopljenje, čak i ako cijeli svijet postane „ugljično neutralan“. Pa ako postane neutralan, a temperature će svejedno rasti, koliki je utjecaj štetnih emisija, a koliki procesa koji se odvija sam po sebi , neovisno o čovjekovim aktivnostima?

Bez obzira na sva neodgovorena pitanja, Greta Thunberg, koja je iz nekog razloga postala autoritet u ovom području, zauzvrat osuđuje želju EU da taj cilj postigne „tek“ do 2050. godine. Prema njezinim riječima, ciljevi bi trebali biti postavljeni za 2020. godinu i za svaku sljedeću.

Pa postavimo to ovako. Neka ove godine njezin grad, potom cijela Švedska postanu „ugljično neutralni“, da vidimo kako to funkcionira. Mi, iz ostalih zemalja ćemo im poslati peticiju za zahvalama s desetine milijuna potpisa, ali niti jedna jedina „molekula smrti“, kako Greta zove CO2, ne smije se iz Švedske vinuti ka nebu. To što ćemo ekološki osviještene Šveđane vjerojatno katapultirati u XVIII stoljeće, koga briga. Važno je da Greta bude sretna. Poslušajte samo koliko je to „dijete“ zabrinuto. Dijete…, sa 17 godina…? Recimo da jeste, iako djeca u Kongu u njenim godinama već cijelo desetljeća rade u rudnicima koltana da bi Greta i njena mama mogli imati novi pametni mobitel i svatko svoj laptop, koji bi bez te vrijedne sirovine bili veličine ormara u spavaćoj sobi.

“Kad se vaša kuća zapali, ne čekate godinama da je počnete gasiti. A to je upravo ono što Europska komisija danas nudi”, dodala je aktivistica.

Štoviše, prema pisanju The Independenta, EU je zadovoljna nacrtom budućeg zakona. Naravno da je zadovoljna, ali nisu zadovoljni narodi koji nemaju sredstva za zelenu tranziciju i morat će uzeti milijarde dolara „zelenih obveznica“ i zadužiti nekoliko generacija da ostvare plan Ursule von der Leyen.

Uvodeći zakon o klimatskim promjenama, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će pomoći Europi da “napokon krene putem prema okolišu prihvatljivom u budućnosti”.

„Danas pretvaramo riječi u dijela kojima želimo pokazati našim europskim građanima da ćemo do 2050. godine ozbiljno postići nulte emisije stakleničkih plinova“, rekao je izvršni potpredsjednik Europske komisije France Timmermans.

Međutim, Greta Thunberg kaže da „naša zajednička kuća gori i emisije treba zaustaviti sad i odmah“. A ako to kaže Greta, tu nema pogovora.

No, za kraj, barem meni osobno se nameće logično pitanje tko uopće pušta ovu tinejdžerku,  na pragu punoljetnosti, tako da prestanimo govoriti o „djetetu“, da drži prodike zastupnicima u Europskom parlamentu? Čak i ako većina njih tamo sjedi samo da podnesu izvješće o tome koliko mikroskopskih mjehurića zraka ima 100 grama francuskog kruha, a koliko je propisano posebnim dekretom EU, ima i onih koji se bave zaista važnim pitanjima, a prisiljeni su slušati apokaliptične vizije Grete Thunberg.

VIDEO: Nova izjava Grete Thunberg u Europskom parlamentu