DODIK KATEGORIČAN Nećemo slati vojsku na granicu zbog migranata, Predsjedništvo je već odlučilo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo već odlučivalo o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentira izjave ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da BiH na svoje granice treba izvesti vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog najezde migranata, Dodik je istaknuo da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo, prenosi Srna

“Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način”, kategoričan je Dodik.

Dodik je dodao da se BiH treba nadati da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici s Turskom.

“Nadamo se da će EU uspjeti spriječiti val migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči s ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava”, konstatirao je Dodik.

Istaknuo da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize te podsjetio da je ta politika mnoge stimulirala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

“Politika otvorenih granica od 2015. godine sigurno daje negativne efekte sada, a kolateralna šteta je i BiH”, zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. lipnja 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH.

Protiv ove inicijative, koju je predložio Željko Komšić, bio je Milorad Dodik.