Published On: Sub, srp 31st, 2021

Grenland doživio “masovno” otapanje leda

Grenland je u srijedu izgubio ogromnu količinu leda koji se otopio zbog visokih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, a otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 centimetar prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su znanstvenici.

Ovaj događaj bio je treći najveći gubitak leda na Grenlandu tijekom jednog dana od 1950. godine. Druga dva rekorda dogodila su se u također u ovome desetljeću, 2012. i 2019. godine.

Brzo topljenje uslijedilo je nakon što je topli zrak, zarobljen nad arktičkim otokom, promijenio obrazac atmosferske cirkulacije, navode znanstvenici, ističući kako bi se moglo otopiti još više leda.

– Samo u srijedu otopilo se oko 22 gigatona leda, pri čemu je 12 gigatona teklo u ocean, a 10 gigatona upio je snježni pokrivač koji ga može i ponovno smrznuti – rekao je klimatolog Xavier Fettweis.

Danska skupina znanstvenih institucija na Arktiku Polar Portal na Twitteru je opisala pojavu na Grenlandu kao “masovni događaj topljenja”.

– Iako je volumen topljenja manji od onog iz 2019. godine, zahvaćeno područje je bilo veće, navodi Polar Portal.

Ističe se kako ovaj događaj pozicionira Grenland u ranjiviju poziciju za ostatak sezone topljenja.

Znanstvenici su procijenili da je otapanje ledenog pokrova Grenlanda, drugog po veličini na zemlji nakon Antarktika, uzrokovalo oko 25 posto porasta globalne razine mora u posljednjih nekoliko desetljeća.

Znanstvenici upozoravaju da modeli koji se koriste za projiciranje budućeg gubitka leda ne bilježe utjecaj promjenjivih obrazaca cirkulacije atmosfere, što znači da možda podcjenjuju buduće otapanje leda na Grenlandu.

– U srijedu su temperature zraka iznad Grenlanda bile “zabrinjavajuće” – poručili su iz EU.

Na istoku otoka dostizale su čak 23,2 Celzijevih stupnjeva./Hina/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x